Decemberi csillaghullás

Megérkeztek a Geminidák, a legtöbb hullócsillagot hétfőn este láthattuk, keddtől már rohamosan csökken az aktivitás.

Friss (A Mecsek fölött): Kozma Roland fotója a ködtenger fölé emelkedő Mecsekből, köszönjük!

Előzmények

Az év egyik legszebb és legmegbízhatóbb áramlata azért kevésbé híres, mint például az augusztusi Perseidák, mert csak a fagyos decemberi éjszakákon látható. A raj megfigyelhetősége december 6-a és 18-a közé esik. Az első napokban szabad szemmel óránként csak 1-2 meteorra számíthatunk, de ez a szám folyamatosan emelkedik. 11-e (péntek) után rohamos gyorsasággal nőni kezd az aktivitás, és ez két nap alatt felkúszik akár 100-120 meteorra óránként. 

Az idei maximum az előrejelzések szerint 14-én, hétfőn a kora esti órákban fog bekövetkezni. Az ezt követő napokban a Geminidák aktivitása rohamosan gyengül, 2 nappal a maximum után már csak mintegy 20 meteort lehet ebből a rajból óránként megfigyelni, újabb 2 nap elteltével már csak óránként 1-et.

A meteorraj radiáns pontja, a koraesti keleti égen: ezen az égterületen lépnek be a Geminidák a Föld légkörébe. Kép forrása: Sky&Telescope

2015-ben a holdfény alig zavarja az áramlat vizuális megfigyelését. Mindenkit bíztatnánk, hogy keressen magának derült, a városi fénytől mentes helyet a megfigyelésekre (az éjszaka szinte bármelyik szakaszában). Ha viszont borult idő akadályozná a láthatóságot, érdemes belehallgatni a rádiómeteoros aktivitás alakulásába jelen oldalunkon. Élő közvetítésünkben a Tatán működő rádiómeteoros rendszert láthatjuk detektálás közben. Az elméleti és technikai részletek ezen az oldalon olvashatók.

Szerző: Jónás Károly, Tepliczky István
Megjelent: 2015.12.11 10:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Az év első nagyobb csillaghullása jön