Death Valley: 56,7°C

Érvénytelenítették az El Aziziában mért 58°C-os abszolút hőmérsékleti rekordot.

A Földön valaha mért legmagasabb hőmérséklet 58°C volt, melyet Líbiában, El Azizia városában regisztráltak 1922. szeptember 13-án, azonban a mai napon a Meteorológiai Világszervezet érvénytelenítette ezt a rekordot, így a csúcs 56,7°C-ra módosult, melyet Kaliforniában, Death Valleyben (Halál-völgy) mértek 1913. július 10-én.

A meteorológusok már hosszú ideje azon az állásponton voltak, hogy az 58°C-os rekorddal nincs minden rendben, ezért egy vizsgálóbizottságot állítottak fel, hogy leellenőrizzék az adat hitelességét. Kilenc nemzet kutatói ültek össze a vizsgálathoz. Megállapították többek között, hogy a mérés egy igen elavult műszerrel történt, egy bizonyos Six-Bellini mérővel, ami már az 1920-as években sem számított korszerűnek, valamint a megfigyelő sem tartozhatott a tapasztalt szakemberek közé. A mért érték pedig jelentősen kilóg az adott területen mért értékek közül. El Azizia több mint 50 km-re fekszik Líbia fővárosától, Tripolitól, ezen a területen pedig még érezteti hatását a mediterrán éghajlat, mely miatt szintén gyanakodni kezdtek a kutatók.

A vizsgálat eredménye azt a tény tárta fel, hogy nagyjából 7°C-kal meghaladta az 58°C-os érték azt, ami valójában előfordulhatott. Így érvénytelenítették az 1922-ben mért rekordot, és ezt a címet a kaliforniai Death Valley kapta meg az 56,7°C-os abszolút hőmérsékleti rekorddal.

Forrás: http://blog.ametsoc.org, http://wikitravel.org

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2012.09.13 18:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Négy melegrekord dőlt meg hétfőn
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek