Csurig van a Balaton

Több mint 80 centiméterrel emelkedett a magyar tenger vízszintje a tavaly októberi 38 cm-es vízálláshoz képest.

Február közepi összefoglalóm (Enyhül a Balaton vízhiánya) óta nagyot fordult a világ. Az akkori 66 cm körüli, emelkedő tendenciájú, Balaton vízszint még csak bizakodásra adott okot a nyári szezont illetően, mára azonban bizonyossá vált: a Balaton visszatöltődött. Igazából, hivatalos értelemben márnem is visszatöltődött, hanem túltöltődött, hiszen az úgynevezett felső szabályozási határ 110 cm-es értékét mára már jócskán túl is lépte. A keddi 122 cm-es érték ráadásul – az időközben szárazra és melegre fordult időjárás ellenére – továbbra is emelkedő tendenciájú, ami azt mutatja, hogy további 10 cm-et meghaladó tartalék van még a vízrendszerben.

Fő is az illetékesek feje, hiszen egyrészt jó volna e váratlan víztöbbletből minél többet megtartani szárazabb időszakokra, másrészt már nagyon azon a határon vagyunk, hogy a túl magas vízszint károkat okozzon. Újra nedvesebbre forduló időjárás, erős-viharos szelekkel járó időszak esetén lokális árvíz, parti szennyvízhálózat bemosódása, partvédelem károsodása állhat a mérleg másik serpenyőjében. Sajnos, e többlet vízmennyiség tavon kívüli átmeneti tározására nem hoztunk létre az elmúlt időszakban megfelelő létesítményeket (jó volna EU-s forrásokból pótolni), így mindenképpen szükséges víz-visszatartás szabályozási bravúrokra kényszeríti a terület szakembereit.
 
Egyszer lent, máskor fent, és ezzel a Balaton vízszintje jól példázza időjárásunk egyre szélsőségesebbé válását. 2010-ben éves csapadékrekord 900 mm körüli értékkel, 2011-ben éves csapadék minimum rekord 309 mm-rel, a 2011-2012-es téli félév rekord alacsony vízszintemelkedése 15 cm-rel, ezt követően 2012-ben rekord vízháztartás csökkenés - 281 mm-es értékkel (februári összefoglalómban még csak az előzetes - 260 mm-es becslést közölhettem), az utolsó évek produkciója. Mindezekhez jön még az elmúlt tél elképesztő teljesítménye, melynek végeredményeit majd csak ezután összesíthetjük.
 
Gondolom, meteorológusaink még hosszasan fogják elemezni ezt az elmúlt féléves időszakot, amit senki sem jelzett annak kezdetekor, és aminek bekövetkeztére talán tizedszázalékokban kifejezhető esélyünk volt. De bekövetkezett, mediterrán ciklonjaival, márciusi hófúvásaival, bel-, és árvizeivel együtt és kínlódásaink mellett, örömünkre, újjáélesztette a Balatont! 
 
A fotókat köszönjük Szűcs Diánának, valamint Patka01 és Feszek nevű felhasználóinknak!

Szerző: Fekete Péter
Megjelent: 2013.04.23 15:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Fürödjünk vagy hajózzunk 1-jén a Balatonnál?
Kíváncsi ponty pislogott reggel észlelőnk kamerájába