Csökkent az ózonlyuk mérete

A kisebb ózonlyuk a melegebb sztratoszférának és a regulázott légszennyezésnek köszönhető.

Az Antarktisz feletti ózonlyuk mérete tavaly a második legkisebb kiterjedését érte el az elmúlt 20 évet nézve a NASA és a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) adatai szerint. Ehhez hozzájárult az is, hogy a sztratoszféra alsóbb rétegeiben magasabb lett a hőmérséklet.

2012. szeptember 22-én érte el legnagyobb méretét az elmúlt évben, ez 21,2 millió négyzetkilométer volt (ami nagyjából az USA, Mexikó és Kanada összterületének felel meg), átlagosan pedig 17,9 millió négyzetkilométer volt a kiterjedése az elmúlt évben. 2000. szeptember 6-án rekord méretű volt a nagysága, ekkor elérte a 29,9 millió négyzetkilométert. A NASA tudósai szerint viszont szerepet játszik az ózonlyuk méretének csökkenésében az is, hogy az Antarktisz felett a sztratoszféra alsóbb rétegeiben magasabb lett a hőmérséklet.

(A bal oldali kép a 2000-ben rekord méretűre nőtt ózonlyukat szemlélteti.)

Ugyanakkor a legfőbb szennyezőanyag az ózonrétegre nézve az emberi tevékenység által kibocsátot klór tartalmú vegyületek. A régebben használt CFC (telített freonok) és HCFC (telítetlen freonok) gázokat felváltották a HFC (fluorozott hidrokarbonátok) gázok, bár ezek nem veszélyesek az ózonrétegre, azonban a szén-dioxidnál sokkal nagyobb mértékben növelik az üvegházhatást. Ilyen gázok a mindennapokban a hűtőszekrényekben és a légkondícionálókban is megtalálhatóak. Ezért Kína és az Egyesült Államok már kötött egy megállapodást a HFC-k gyártásának és felhasználásának megszüntetéséről. Ennek hatására egyes tudósok szerint akár 0,5 fokkal is visszább szorítható a globális átlaghőmérséklet.

2012-ben így érte el az elmúlt 20 év második legkisebb maximumát az ózonlyuk mérete.

Forrás: nasa.gov, BBC

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2013.06.18 15:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Öt ismert aszteroida is elszáguld mellettünk, ebből kettő potenciálisan veszélyes
Életet vihetett az emberiség a Holdra
Műhold pottyanhat a fejünkre csütörtök hajnalban