Csökken a fehér karácsony esélye

Be kell érnünk a mostani hideggel és hóval, az ünnepekre a jelenlegi számítások szerint megenyhül az idő.

Bár még van pár nap karácsonyig, egyre inkább úgy tűnik, hogy a hétvégétől enyhül az idő, kiszorulnak a fagyok az országból, így a most lehullott hó nagy része az ünnepekre elolvadhat.

A magasban ugyanis nyugatira, délnyugatira forduló áramlással enyhe, több alkalommal nedves levegő áramlik fölénk, amivel önmagában még nem is lenne gond, ha a felszín közelében gyenge maradna a légmozgás. Úgy tűnik viszont, hogy sokfelé élénk, erős nyugati-délnyugati szél támad, mely jelentősen mértékben hozzájárul majd az enyhüléshez.

Az ECMWF modell Budapestre vonatkozó valószínűségi előrejelzése jó pár fokos enyhüléssel számol a magasabb légrétegekben (850 hPa-os szint), mely az alábbi fáklya diagrammon is látható.

Forrás: Meteoguru.com

A valószínűségi előrejelzésekről bővebb információk korábbi cikkünben olvashatók.

Fekete karácsonyunk lehet

Így sajnos egyre csekélyebb az esélye a fehér karácsonynak. Már hétvégén, valamint szenteste napján is bőven 0 fok fölé melegedhet napközben a levegő, és az éjszakai fagyok is egyre kevésbé lesznek jellemzőek. A csapadék is egyre inkább folyékony halmazállapotban érkezhet, így ha fog is esni valami szenteste, az nagy valószínűséggel eső lesz.

A szenteste várható hótakaró esélye a legfrissebb számítások alapján

Cikkünk a legfrissebb számítások eredményei alapján készült. Naponta kétszer frissülő előrejelzésünkben folyamatos tájékozódhatnak a várható időjárási helyzet alakulásáról.

Borítókép: Lebó Balázs

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.12.18 14:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét