Csapadékszegény időszak jön aprócska hidegbetöréssel

Szeptember közepéig nem igazán számíthatunk esőre, és a hűvösebb levegő sem lesz tartós vendégünk.

A hétvége folyamán Észak-Európa felett egy anticiklon épül ki, mely a jövő hét első napjaiban már hazánktól északkeletre, majd keletre fog elhelyezkedni.

Ez az anticiklon fogja meghatározni időjárásunkat.

A hétvégén, valamint a jövő héten is sok napsütésre számíthatunk, bár időnként megjelenhetnek felhők az égen, de ezek említésre méltó csapadékot nem hoznak majd. Viszont vasárnap és hétfőn, amikor a fent említett anticiklon tőlünk északkeletre helyezkedik majd el, az előoldalán Európa északkeleti részén elterülő hűvösebb levegőt dél felé szállítja majd, és

ezeken a napokon hazánkba is betör északkelet felől ez a hűvösebb légtömeg.

Ennek hatására vasárnap többfelé megélénkülhet az északkeleti szél, északkeleten erős lökések is előfordulhatnak, majd hétfőn még északkeleten lehet élénk az északkeleti áramlás. Kedden viszont már mérséklődik a szél, és megszűnik a hűvösebb levegő beáramlása, majd az anticiklon egyre keletebbre való helyeződésével hazánk fölött az áramlás déliesre fordul.

Anticiklon Európa északi, majd északkeleti, aztán keleti része fölött. Az animáción a tengerszinti légnyomás, a felhőzet és a csapadékmező változását figyelhetjük meg. (Forrás: Wxcharts.com)

Szombaton sokfelé nyárias időben lesz részünk, a legmagasabb hőmérséklet 23 és 28 fok között alakul. Vasárnap viszont pár fokkal alacsonyabb maximumkra van kilátás a fenn említett északkeleti szél miatt, ezen a napon 19 és 26 fok közötti értékeket mérhetünk a délutáni órákban, északon, északkeleten számíthatunk majd az alacsonyabb csúcsértékekre. Hétfőn 20 és 24 fok közé melegedhet a levegő, majd keddtől felmelegedés veszi kezdetét, napról napra egy-két fokkal melegebb lesz, és a déliesre forduló áramlásnak köszönhetően a hét második felében már szinte országszerte átléphetjük a 25 fokot, a hétvégén pedig helyenként akár a 30 fokot is megközelíthetjük a délutáni órákban.

Előrejelzésünk a következő hét végéig Budapestre

Külön meg kell említeni még a hajnalokat is, ugyanis az előttünk alló napokban meglehetősen hűvös lesz sokfelé a reggeli órákban. A leghidegebb idő hétfő és kedd hajnalban lehet, akkor lesznek olyan részei az országnak,

ahol 5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

A hét második felében napról napra enyhébb hajnalokra van kilátás, a hétvégén már szinte mindenhol 10 fok felett, helyenként 15 fok körül alakulhat a minimum-hőmérséklet.

Borítókép: Géczi Roland

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2021.09.03 11:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Idén negyedjére derengett fel a sarki fény
Ismét megjelenhet hazánk egén a sarki fény
Ködben úszott a Balaton-felvidék