Csapadékos hétvége elébe nézünk

Az eddigi hidegebb, szárazabb időt követően a hét második felében újra változékony, több alkalommal csapadékos idő köszönt be.

Friss (vasárnap, 7:50) A vártnál gyengébben teljesített idáig a mediterrán ciklon. A lehullott csapadék mennyisége csupán a Tiszántúl egyes részein érte el az 5-10 mm-t, míg a Dunántúlon nagy területen szinte csapadék sem hullott.

Péntek (23:05) Az ECMWF és a GFS modellek a holnapi napra a legtöbb csapadékot a Dunától keletre eső területekre várják. Itt nagy területen 10-15 mm-t elérő mennyiségű csapadék hullhat, ami a mezőgazdaság számára bizony nagyon jól jön.

Péntek (9:10) A legfrissebb előrejelzések is megerősítik a csapadékos hétvége tényét. Péntek éjjel dél felől eső kezdődik, mely fokozatosan észak felé terjed. Holnap napközben a Dunántúlon és a középső tájakon inkább csendes eső valószínű. Délutántól keleten, délkeleten - ahol átmenetileg felszakadozik a felhőzet és rövid időszakokra kisüt a Nap, kedvező feltételt teremtve ezáltal a légkör labilizálódásához - záporok, zivatarok kialakulására is kilátás van. Vasárnap is folytatódik a záporokra hajló idő, viszont a korábbi modellfuttatásokkal ellentétben most úgy tűnik, nem lesznek nagy területre kiterjedő zivatarok. 

Nagyszombat délutánján érkezett az a hidegfront, amely a húsvéti ünnepekre bizony jelentős lehűlést, nem egy helyen pedig hózáporokat hozott magával. A hidegfront mögött hétfő délutánra megszűnt a sarkvidéki eredetű levegő utánpótlása, leállt a szél, nem véletlen tehát, hogy keddre virradóra többfelé fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, Zabaron az évszázados hidegrekord is megdőlt, -9°C-ot mértek, de a fővárosban is új minimum-rekord született.

A hétfői, keddi átmeneti naposabb időjárást követően a hét hátralévő részében újra változékonyabb időre van kilátás, főként csütörtökön, valamint szombaton és vasárnap számíthatunk nagyobb területet is érintő, jelentősebb mennyiségű csapadékra..Mindennek oka, hogy előbb egy nyugat-európai ciklon  meleg-, majd gyenge hidegfrontja, a hétvégén pedig egy Földközi-tenger térségéből érkező mediterrán ciklon alakítja majd időjárásunkat.

Csütörtökön a reggeli órákban főként a Dunántúlon számíthatunk sokfelé esőre, záporra, majd napközben ez a csapadékzóna fokozatosan kelet, északkelet felé vonul, miközben a délutáni órákban a déli és nyugati tájakon már a felhőzet is felszakadozik, a Nap is kisüt. Helyenként akár 10 mm-t megközelítő mennyiségű csapadék is hullhat, erre nagyobb esély a Dunántúlon van.

Pénteken a nap első felében átmenetileg nyugodtabb, csendesebb időjárás várható, majd délutántól az említett mediterrán ciklon hatására egyre inkább megnövekszik a felhőzet, főként a Dunántúlon már záporok is kialakulhatnak. Kellemesen alakulnak viszont a nappali hőmérsékletek, helyenként akár 20°C-ot is mérhetünk.

Szombaton és vasárnap enyhe, de több alkalommal csapadékos időre készülhetünk. Az eső, zápor mellett ismét megjelennek majd a zivatarok. Eleinte főként az ország délkeleti felén, majd vasárnap már országszerte többfelé lehet számítani kialakulásukra. Nagyobb területet érintő, jelentős mennyiségű csapadékra van esély, az ország nagy részén a jelenlegi számítások szerint 15-30, de a hevesebb zivatarok által érintett területeken akár 40-50 mm-t elérő mennyiségű csapadék is hullhat. Nem lesz viszont hideg, az átmeneti, rövid napos időszakokban a 21-22°C-ot is elérheti a hőmérő higanyszála, éjszakánként sem süllyed majd a legtöbb területen 10°C alá a hőmérséklet.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.04.11 12:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viharosra fordul az idő
Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén
20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését