Csapadékos hétkezdet

Hétfőn sokfelé várható eső, zápor, zivatar, keddtől ismét melegebbre, egyre nyáriasabbra fordul időjárásunk

Az ország nagy részén kellemesen meleg, de szeles időjárással búcsúzik a hét. Másodperces szélmérőink napközben a Dunántúlon több helyen mértek 50-60 km/h-s széllökéseket, mely szintén jelezte, hogy változás előtt áll időjárásunk.

Nos, hétfőre egy sekély ciklon húzódik fölénk, melynek hatására - főként a mezőgazdászok örömére - hosszú idő után először az ország több pontján is jelentős mennyiségű csapadékra nyílik esély. A Dunántúlon inkább tartós esőre, míg a keleti megyékben záporos csapadékra számíthatunk, errefelé zivatarok is valószínűek. A legfrissebb előrejelzések szerint több helyen is 10, helyenként 15 mm-t meghaladó, aranyat érő májusi eső várható. Ezzel együtt a hőmérsékletek, ha csak átmenetileg is, de az ország nagy részén jelentősen visszaesnek, a Dunántúlon lesznek olyan helyek, ahol a 15°C-ot sem érik majd el a legmagasabb nappali hőmérsékletek, miközben keleten továbbra is mérhetünk 20°C fölötti értékeket.

Keddre ez a sekély ciklon fokozatosan elhagyja térségünket, elsősorban még a keleti területeken élők számíthatnak záporokra, miközben a Dunántúlon már több órára kisüt a Nap. Kellemes, bár kissé szeles májusi napra készülhetünk 20°C körüli csúcshőmérsékletekkel.

Szerdától előreláthatóan legalább szombatig ismét melegebb, szárazabb időjárás köszönt be, a délutáni gomolyfelhő-képződésből csupán néhol alakulhatnak ki futó záporok. Pénteken ismét mérhetünk 30°C közeli értékeket. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.05.06 13:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Félhavinál több eső esett néhol
A sarki fény is megjelent a nap végére