Csapadékhozamok 2013-ban

Összefoglaló írásom a magyarországi 2013-as csapadékhozam és az AO/NAO indexek kapcsolatát boncolgatja.

Habár éppen csak most ért véget a 2013-es esztendő, máris elkészültem az éves visszatekintő elemzésemmel. Emlékeztetőül – mielőtt rátérnék az eredmények bemutatására - néhány rövid mondat és szemléltető ábra, hogy felelevenítsük az indexekkel kapcsolatos tudásunkat. A NAO és AO indexek bizonyos nagytérségi, meteorológiai nyelven úgynevezett makroszinoptikus helyzeteket/folyamatokat írnak le, melyek jelentős hatással bírnak Európa – és azon belül a Kárpát-medence – időjárására.

NAO

A NAO mozaikszó rövidítése a North-Atlantic Oscillation szóösszetételből származik, jelentése Észak-atlanti Oszcilláció. A NAO az izlandi ciklontevékenység és az azori anticiklon rendszerközpontjai közötti nyomáskülönbség ingadozását fejezi ki.

Negatív NAO index: Mind az izlandi alacsonynyomás, mind az azori magasnyomás gyenge fejlettségű, a nyomáskülönbség a két akciócentrum között kicsi, ennek következtében a nyugati széljárás gyenge, kedvez a hidegleszakadásoknak.

Pozitív NAO index: Ilyen esetben mind az izlandi ciklontevékenység, mind az azori anticiklon jól fejlett, mely a nyugati széljárásnak kedvez. Nyugati irányból, az óceán felől Magyarország enyhe, nedves légtömeget kap (enyhe tél).

AO

Az AO mozaikszó rövidítése az Arctic Oscillation szóösszetételből származik, jelentése Északi-sarki Oszcilláció. A 20. északi szélességi körtől északra, az Északi-sark központi területei, és az északi hemiszféra közepes szélességei felett az 1000 hPa-os nyomásszinten fennálló magasságkülönbséget mutatja műholdas mérés segítségével.

Negatív AO index: Az Északi-sarkot körülölelő jet stream (futóáramlás/szélörvény) gyenge, ezáltal a nyugat-kelet irányú szélgyűrű meglazul, és teret enged a hideg levegő észak-déli irányú leszakadásának.

Pozitív AO index: Az Északi-sark körüli örvénylés intenzív, ez esetben a széláram mintegy hurokként húzza maga körül a hideg levegőt körbe-körbe, csaknem lerögzítve/körbezárva a fagyos levegőt a pólus körül.

Nézzük akkor, hogyan is alakult a tavalyi év az indexek értékei és a lehulló csapadék mennyiségének szempontjából. Az ábrán az alább felsorolt négy adat látható grafikusan ábrázolva:

• AO index értéke, havi átlag (NOAA)

• NAO index értéke, havi átlag (NOAA)

• OMSZ Budapest Lőrinc, havi csapadékösszeg (Ogimet)

• Dunaharaszti, havi csapadékösszeg (saját mérés)

A fenti ábrán azonnal szembeötlő tény a február/március hónapok magas (az átlagos értéket jóval meghaladó) csapadékhozama, melyhez – különösen a március hónaphoz – igen alacsony indexértékek tartoznak. Rendkívül alacsonynak tekinthető a márciusi havi átlagos -3,2-es AO indexérték. Többen talán emlékeznek még a mögöttünk hagyott év márciusi történéseire. A Kárpát-medencét március hónap közepén, majd végén egy-egy erős hidegleszakadás és egymást követően több mediterrán ciklon érte el, mely komoly havazással, hófúvással járt hazánkban.

Itt érdekességként megemlítendő még, hogy az AO napi értékei ritkán látható mélységbe zuhantak a kérdéses időszakban: 2013. március 16.: -2.077, 2013. március 17.: -2.844, 2013. március 18.: -4.147, 2013. március 19.: -5.193, 2013. március 20.: -5.688, 2013. március 21.: -5.399, 2013. március 22.: -5.240, 2013. március 23.: -4.855, 2013. március 24.: -4.601, 2013. március 25.: -4.299, 2013. március 26.: -4.021, 2013. március 27.: -3.557. 1950 - a mérések kezdete - óta nem volt ennél alacsonyabb márciusi havi átlagos AO érték, tehát 2013. márciusa ebből a szempontból a dobogó legfelső fokára állt fel.

Ha megvizsgáljuk a budapesti havi csapadékösszegek átlaghoz történő viszonyát, akkor azt találjuk, hogy az átlagos havi összeget jelentős mértékben csak a január-március időszakban (amikor az AO tartósan negatív szakaszban volt) haladták meg a havi csapadékösszegek. Az év többi hónapjában átlag körüli vagy alatti csapadékot mértünk Budapesten és környékén, melyhez rendre pozitív index értékek tartoztak. Az őszi időszakban (szeptember/október) hónapban találunk még rövidebb negatív index periódust, mely hosszútávon és nagy mértékben az ország nagyobb részén nem befolyásolta jelentősen a csapadék anomáliát. A nyugati országrészben – a Balatontól nyugatra - élők mérhettek november hónapban az átlagnál magasabb csapadékösszeget, mely nagy valószínűséggel még az októberi negatív NAO periódus késleltetett hatása lehet(ett).

Az utólagos elemzésből is nyilvánvaló lehet számunkra, hogy érdemes figyelmet fordítanunk az indexekre, azok prognózisaira, mely segítséget nyújthat nekünk abban, hogy hosszabb távra is megpróbáljunk előrejelzéseket készíteni. Az indexek segítenek nekünk abban, hogy jobban megértsük a nagytérségi folyamatokat, összefüggéseket, észrevegyük a makroszinoptikus átrendeződések pillanatát.

Forrás: NOAA, Ogimet, met.hu, saját mérés

Szerző: Daróczi Dalma
Megjelent: 2014.01.08 12:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több eső esett néhol
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Ezek voltak a szerdai záporos nap legszebb pillanatai