Bolygósorakozó volt péntek hajnalban

Öt bolygót is megfigyelhetünk egyszerre a Naptól való távolságuk sorrendjében.

Péntek hajnalban igazi ritkaságot figyelhettünk meg szabad szemmel a keleti és a délkeleti horizont felett. Napkelte előtt felsorakozott az ekliptika síkjában a Naptól való távolságuk szerint

balról jobbra a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz.

Legutóbb 2004. decemberében láthattuk egyszerre az öt bolygót, de idén sokkal kisebb lesz a látszólagos távolság a Merkúr és a Szaturnusz között. Június 3-án és 4-én hajnalban lesznek legközelebb egymáshoz a bolygók, akkor a Merkúr és a Szaturnusz 91° eltérésre lesz egymáshoz képest látható.

Június 3-án és 4-én hajnalban az öt bolygó pozíciója az ekliptika síkjában a keleti és a délkeleti horizont felett /Kép forrása: Skyandtelescope.org/

Viszont ügyesnek kell lennie annak, aki szeretné megörökíteni ezt a látványt, ugyanis utoljára a Merkúr kerül majd a horizont fölé, majd ezt követően hamarosan a Nap is eléri a horizontot, így csak rövid idő, nagyjából fél óra áll majd rendelkezésre az ötös bolygósorakozó megfigyeléséhez napkelte előtt.

A hónap további részében egyre könnyebb lesz megfigyelni a Merkúrt is, de a bolygók közötti látszólagos távolság folyamatosan növekedni fog. Június 24-én pedig a Hold is csatlakozik a bolygókhoz, mely a Vénusz és a Mars között lesz látható.

Forrás: Skyandtelescope.org

Borítókép forrása: Pixabay

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.06.02 14:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Meteorzápor jön vasárnap hajnalban
Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?