Bolygóegyüttállás (fotóval)

Ritka égi látványban volt részünk hétfőn este, a Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállásában gyönyörködhettünk.

Mészáros István felvétele Pécsről, amelyet Facebook profilunkra töltött fel néhány perccel ezelőtt. Köszönjük!

A kép kattintva nagyítható!

 

A Vénusz naplemente után közel egy órával magasan és feltűnően ragyog: a nyugati égbolton -4,4 magnitúdós fényességével könnyen meglepi az utca emberét, sokan nem is gondolják, hogy egy ilyen feltűnő égitest belső bolygószomszédunk lehet.

 

Hétfő este a keskeny holdsarló is csatlakozik a Vénuszhoz, közel öt holdátmérővel mutatkozik alatta. A Nap által megvilágított keskeny sarlót a Hold halványan derengő, árnyékos fele egészíti ki teljes koronggá - ezt nevezik hamuszürke fénynek. A halvány derengés a Földről a Holdra, majd onnan ismét a Földre szórt napfényt mutatja.

Ha a Holdtól jobbra lefelé haladunk közel kétszer annyit, mint az előbb a Vénusz és a Hold között megtettünk, egy másik fényes égitestre akadunk a látóhatárhoz közel. Ez a Jupiter bolygó, amely bár lényegesen nagyobb a Vénusznál, mivel igen messze van tőlünk, halványabbnak látszik

Az este folyamán magasra emelkedik a Mars is, amelyet sárgásvörös színe alapján könnyen azonosíthatunk a Leo (Oroszlán) csillagképben. Egészen keleten, sokkal alacsonyabban pedig a Szaturnuszt figyelhetjük meg, amely a Virgo (Szűz) csillagkép alfája, a Spica mellett mutatkozik, attól nem sokkal balra.

Olvasóinknak kellemes kémlelődést kívánunk! Napnyugta után a derült illetve gyengén égbolt alatt egyre intenzívebben csökken a hőmérséklet, ha huzamosabb ideig tartózkodunk a szabdban elkél egy pulóver és kabát.

Várjuk fotóikat Képtárunkba illetve Facebook profilunkra!

Forrás: [origo], MCSE

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.03.26 19:40


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Meteorzápor jön vasárnap hajnalban
Ezüsthidat rajzolt a hold a Balatonra
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?