Bolygóegyüttállás lesz május végén, és a Hold is csatlakozik

Május végén a napkelték előtt érdemes lesz kicsivel a keleti horizont fölé szegezni tekintetünk.

A hónap utolsó negyedében a csillagászat szerelmesei látványos együttállásokat figyelhetnek meg az égen

a Jupiter, a Mars, a Vénusz és a Hold szereplésével.

Május 25-én hajnalban a Jupiter és a Mars lesz közel egymáshoz a keleti horizont felett, 2,55° választja majd el őket egymástól, és hozzájuk csatlakozik a Hold is. A 26%-os fogyó holdsarló a két bolygóhoz képest nagyjából 3,5-4°-kal délebbre figyelhető majd meg, közel a horizonthoz. Ekkor a két bolygó 11°-kal, a Hold pedig 7,5°-kal lesz a keleti horizont felett, viszont csak rövid ideig csodálhatjuk a látványt, ugyanis ezt követően hamarosan elérkezünk a napkeltéhez, így aki fotózni szeretne, annak körülbelül háromnegyed órája lesz megörökíteni az együttállást.

Kép forrása: Stellarium

Május 27-én hajnalban a fogyó holdsarló és a Vénusz kerül látszólag közel egymáshoz kevéssel a keleti horizont felett, nagyjából 1°-ra lesz egymástól a két égitest.

Kép forrása: Stellarium

Két nappal később, azaz május 29-én napkelte előtt pedig ismét a Jupiter és a Mars együttállására szegeződhet a tekintetünk, ugyanis a két bolygó ekkor kerül látszólag a legközelebb egymáshoz a keleti horizont felett 12°-os magasságban. Ekkor mindössze 0,6°-ra lesz egymástól ez a két égitest.

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület

Borítókép forrása: Stellarium

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.05.20 13:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Makacskodik a tél a hegyekben