Boldog születésnapot, Hubble!

30 éve figyeli az Univerzumot a Hubble űrtávcső, a legszebb felvételekkel ünnepel a NASA.

Áprilisban töltötte be 30. születésnapját a Hubble csillagászati műhold, mely közeli infravörös, látható fény és ultraibolya tartományban azóta is töretlenül végzi észleléseit. 1990. április 24-én az öt űrhajós legénységével együtt a Discovery űrsikló fedélzetén elindították útjára a Hubble Űrtávcsövet. Egy nappal később az eszköz alacsony földkörüli pályára állt, később pedig kinyitotta a szemünket a kozmosz felé, és átalakította kollektív tudásunkat az Univerzumról.

Az NGC 2014 és a szomszédos NGC 2020 óriásköd, amelyek a Nagy Magellán Felhő részét képezik
Hubble felvétel (NASA/ESA)

Az eddig eltelt kerek 30 évben mintegy 1,4 millió megfigyelésre került sor, ezekre építve 17 ezer tanulmány született, melyek számos különböző, ezidáig ismeretlen helyszínt (és objektumot) mutattak be, legyen szó gázfelhőkről, a csillagképződésnek otthont adó hatalmas ködfelhőkről, méretes csillagokról, azok klasztereiről, illetve további, legalább ennyire érdekes jelenségről - írja az Sg.hu.

Az évfordulón a legszebb felvételeiről is megemlékeztek.

A Hubble eddigi munkájáról az ESA hivatalos oldalán olvasható az összefoglaló. Utódja, a James Webb űrtávcső várhatóan 2021-ben kerül pályára.

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.05.07 10:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek
Az év második hőségnapja is melegrekordot hozott
Vasárnap újra többfelé elérhetjük a 30 fokot