Biogázüzem Szarvason

Egy 18-20 ezer lakosú város teljes energiaellátására alkalmas üzemet avattak fel Szarvason.

Átadták Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb biogázüzemét Szarvason, amely közel 500 millió forintos EU-támogatással mintegy 4,5 milliárd forintból – 3 évig tartó előkészítő munkát követően –, alig több mint egy év alatt épült fel - olvashatjuk a Greenfo oldalán.

A teljes mértékben megújuló energián alapuló, a közép-európai régióban példaértékű zöldmezős, területfejlesztéssel egybekötött beruházást az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. valósította meg.

A 4,17 megawatt teljesítményű üzemet, amely egy 18-20 ezer lakosú város teljes energiaellátására is alkalmas, tegnap avatták fel. Az erőmű  az élelmiszerelőállításból származó, évi több mint 40 ezer tonna problémás hulladék, valamint a környező állattartó telepekről származó további 53 ezer tonna szerves trágya feldolgozása révén  ezentúl évente 12,5 millió m³ CO2 semleges biogázt állít elő. A beruházás két  helyszínen valósult meg, amelyeket egy 4,2 kmes gázvezeték köt össze.

Az üzemben a villamosenergia mellett magas értékű  talajjavító tápanyagokat  tartalmazó biotrágyát állítanak elő, ami több ezer hektár mezőgazdasági hasznosítású  területen teszi lehetıvé a műtrágya helyettesítését vagy pótlását. 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.09.14 10:42


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Háromrétegű napelem
Hazai szélerőmű-kapacitás
Ferihegyi napkollektorok