Beüzemeltük a szolnoki radart

Pontosan 1 évvel a Budapest-Tétényi Fennsíkon elhelyezett radarunk után a ZMNE-vel együttműködve tegnap a szolnoki lokátort is telepítettük.

Több hónapig tartó előkészület után végső fázisba lépett a januárban bejelentett második radarunk telepítése - megtörtént az eszköz fizikai kihelyezése, valamint csatlakoztatása az Időkép radarkezelő rendszeréhez. A művelet sikeresen zárult, péntek délután 14 óra 31 perckor elkészült az első szolnoki radarkép.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel együttműködésben üzemeltetett meteorológiai lokátor még januárban kapta meg a szükséges szakhatósági és helyszíni engedélyeket. Ezt követte a helyszín felkészítése a méretes szerkezet fogadására, melyhez külön tartószerkezet is épült.

Balra: a tartószerkezet felhelyezése a tetőre

A telepítés előkészítése óriási darut és nem kevés logisztikai erőfeszítést igényelt -

 

 

Aktuális állapot - tesztelés

A radar péntek délután tesztüzemben folyamatosan működött, és kitűnően érzékelte az akkor a főváros környékén tartózkodó enyhébb csapadéktömböket.

 

Jobbra lent: részlet a 16:04-es radarképből

(megjegyzés - az égtájak és irányok beállítását néhány napon belül tudjuk véglegesíteni)

A radar által szolgáltatott adatok végleges integrációját a közeljövőben fogjuk elvégezni. Ennek során a méréseket finomhangoljuk, a megfelelő domborzati interferencia-szűrőt létrehozzuk, a szolgáltatott információkat a budapesti radarunk méréseivel közös kompozit képbe integráljuk.

A tavalyi gyakorlathoz hasonlóan helyzetfüggően a legérdekesebb radarképeinket általában 5 perces időbeli felbontásban próbáljuk majd nyilvánosan elérhetővé tenni az Időképen, amikor és amennyiben arra éppen technikai lehetőségünk van..

Friss képek - a 3-dimenziós szkennelére előkészített, közel három méteres antenna felhelyezése a Repülésmeteorológiai Laboratórium tetőszerkezetére a légibázison

 

 

 

 

 

 

Radarhálózatunk fejlesztése ügyében reményeink szerint hamarosan újabb részletekkel szolgálhatunk - és talán 3. radarunk telepítésére sem kell egy újabb, teljes évet várnia érdeklődő nézőinknek.

A szolnoki radar telepítésében nyújtott segítségét ezúton is köszönjük Dr. Bottyán Zsolt százados, meteorológus, és dr. Palik Mátyás alezredes, Tanszékvezető uraknak, valamint a Szolnoki Katonai Repülőbázis ill. a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem munkatársainak, vezetőségének.

Köszönjük!

Az Időkép Csapata - 2011. április 2.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2011.04.02 6:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 éves az Időkép
Mik történtek még 2004-ben, amikor az Időkép elindult?
Némán jöttek a záporok