Bemutatták a harmadik generációs meteorológiai műhold képeit

Európa legújabb időjárási műholdja nagy segítséget nyújt majd az előrejelzésben, a viharok mihamarabbi jelzésében.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és az EUMETSAT harmadik generációs műholdcsalád első holdja, az MTG-I1 (Meteosat Third Generation Imager-1) lenyűgöző képeket készített nemrég a Földről. A műholdat a legfejlettebb technológiával szerelték fel, így az első képek figyelemreméltó részletességgel mutatják Európa, Afrika és az Atlanti-óceán körüli viszonyokat.

Forrás: esa.int

A képet a műhold Flexible Combined Imager készüléke készítette március 18-án. Az új műholdakon elhelyezett műszerek kombinált képalkotóak és kétszer akkora felbontásúak, mint a második generációsak. Ilyen részletesség eddig elérhetetlen volt Európában és Afrikában, ezzel jobban megérthetjünk a bolygónkat alakító időjárási rendszereket. 

Kármán örvénysor a Kanári-szigeteknél (esa.int)

A képbe nagyítva élesen látható a Kanári-szigetek keltette Kármán örvénysor, vagy a hótakaró az Alpokban, vagy az üledék a vízben Olaszország partjainál. Ezek nem jól vagy egyáltalán nem láthatók a második generációs műholdak képein. A felhőszerkezeteket ilyen részletességgel és magasabb szélességi fokokon is látja a műszer, ami lehetővé teszi a gyorsan fejlődő viharok, veszélyes időjárási események, természeti katasztrófák pontosabb nyomon követését és korai előrejelzését.

Az MTG-I1 jelenleg egy 12 hónapos üzembehelyezési szakaszon megy keresztül, amikor kalibrálják a Flexible Combined Imager és a Lightning Imager műszerek előállított adatait. Utóbbi az MTG-sorozat újításai közé tartozik, amely a villámokat észleli és rögzíti. Év végén továbbítják az adatokat a meteorológiai szolgálatoknak az előrejelzésekhez való operatív felhasználás céljából. Az új adatok továbbá hozzájárulnak az éghajlatváltozás kutatásához, mivel képesek nyomon követni a Föld klímaváltozással kapcsolatos paramétereit.

Az új műholdak

forradalmasíthatják az előrejelzéseket

Európában. Teljes üzemben két MTG-I és egy MTG Sounding (MTG-S) szolgáltatja a veszélyes időjárási eseményekhez szükséges időjárási adatokat. Az MTG-S szondázó műholdak lehetővé teszik a zivatarfelhők három dimenziós megfigyelését, ami nagy előrelépés lehet a heves viharok korai előrejelzésében. Ezen felül az ózon, a szén-monoxid és a vulkáni hamu összetételéről ad majd új, egyedülálló információkat.

Az MTG-I1-et még december közepén bocsátották fel az Ariane 5 rakétával, az MTG-S-et pedig várhatóan 2024 vége előtt indítják. A teljes MTG konstellációt tervezetten 2026-ra fejezik be.

Forrás: ESA, EUMETSAT

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2023.05.04 18:46


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatér a napsütés, de a szél gyakran feltámadhat
Napos, de kissé szeles idő várja a Tour de Hongrie mezőnyét a második szakaszon
Ilyen időjárás várja a Tour de Hongrie mezőnyét az első szakaszon