Beindultak a földrengések Izlandon

Egyre erősebbek és gyakoribbak a rengések. Vajon kitörés jön?

Izlandon nem ritka a földrengés, de az elmúlt egy hétben a megszokottnál több és erősebb rengések sorozata rázta a Reykjanes-félszigetet. A hétvégén

5-ösnél nagyobb erősségű rengést is mértek.

Az alábbi térkép az elmúlt 48 óra rengéseinek helyét jelöli, a zöld csillag a 3-asnál nagyobb erősségűeket:

Forrás: Izlandi Meteorológiai Szolgálat

Az újabb műholdfelvételek elemzésével kiderült, hogy nem a kőzetlemezek mozgása, hanem a térség alatt felgyülemlett magma okozza a rengéseket. 

Van-e ok aggodalomra?

A helyi szakemberek szerint hamarosan vulkánkitörés következhet be, de hozzátették, hogy a hamarosan száz vagy kétszáz évet is jelenthet. A földrengések és a vulkánkitörések pontos idejét nehéz előrejelezni. A félsziget közepén, Keilir közelében a kitörés nagy valószínűséggel kevés hamuval és lassan mozgó lávafolyammal járna, emberéletet és lakott területet nem veszélyeztetne. Épületeket és az infrastruktúrát akkor fenyegetné, ha a láva utat vagy villanyvezetéket keresztezne. A félszigeten a valaha regisztrált legnagyobb lávafolyása 17 kilométert tett meg, de ennek legfeljebb a negyede fordulhat elő. Bár a rengések egy kitörés előjelei lehetnek, de az is elképzelhető, hogy a rengések fokozatosan elcsendesednek.

Forrás: Izlandi Meteorológiai Szolgálatruv.is

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2021.03.03 15:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését
New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
Erős földrengés rázta meg Tajvant