Beindították a fagyvédelmet

A gyümölcsösök védelmére fagyvédelmi öntözést, füstölést és égetést alkalmaztak a reggeli hideg miatt.

Hideg áprilisi reggellel indult a hét Pest megye és környezetében. A városokban -4, -5, a fagyzugos magasabb tájakon -6, -7 fokig csökkent a hőmérséklet.

A fagyos éjszaka és a már javában virágzó gyümölcsösök fegyvédelmi intézkedések bevezetésére kényszerítették a gazdákat. A fagykár ellen többféle fagyvédelmi módszert is bevetettek a hazai gyümölcstermelők:

Székesfehérváron paraffingyertyák égetésével védték a fákat. Az eljárás során fém kannákban több száz gyertyát helyeznek ki a fák, ültetvények tövébe, hogy megakadályozzák a talaj közelében az erős fagy létrejöttét. (Fotó: Andi1968)

Örkényben fagyvédelmi öntözést alkalmaztak. Ilyenkor egy erre a célra kifejlesztett berendezés a fagy beállta alatt vízzel való mikroszórófejes öntözés útján alkot jégpáncélt a gyümölcsfák körül. A jég szigetel, és megvédi az erősebb fagytól a növényeket. (Fotók: Ildiii)

Szolnokon a füstölést vetették be, amikor egy jól füstölő agyag begyújtásával akarják visszatartani a felszín erőteljes lehűlését. (Fotó: Pozderka Roland)

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2022.04.04 7:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Még egy fagyos reggel