Azonosították a legnagyobb ismert üstököst

A Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös a Naprendszer belseje felé tart, majd 2031-ben kezd távolodni.

A 2010-ben felfedezett üstökösről eddig csak annyit tudtunk, hogy mivel fényereje szokatlanul nagy, bizonyára egy méretes példányról van szó. Most azonban a Hubble űrteleszkóp segítségével új információkat nyertünk a kométáról. A Hubble januárban fotózta le az üstököst, azóta a mérések alapján a C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) rekorder lett az eddig ismert üstökösök között, az átlagnál 50-szer nagyobb,

szélessége 137 kilométer, súlya kb. 5 billió tonna.

35 200 kilométer/órás sebességgel, több mint 1 millió éve száguld Naprendszerünk széléről (az Oort-felhőből) a Nap felé. (Összehasonlításképp, a korábban látható NEOWISE szélessége 5 km.)

Illusztráció: NASA, ESA, Zena Levy (STScI)

A számítások szerint 2031-re fogja legjobban megközelíteni a Napot, de még ekkor is 1,6 milliárd kilométerre lesz tőle, majd visszafordul az Oort-felhő irányába. A Földről szabad szemmel nem lesz látható.

Az Oort-felhőt egyébként a NASA Voyager űrszondája fogja tanulmányozni, de még nagyjából 300 évig tart elérnie, és akár 30 000 évbe is telhet, amíg áthalad rajta. Az eddigi ismeretek szerint a felhőből származó üstökösök különböző irányból érkeznek, így a felhőnek közel gömb alakúnak kell lennie. Ezek az üstökösök a korai Naprendszer összetételének mélyfagyasztott mintái, amelyeket az évmilliárdok során őriztek meg - ezért fontos tanulmányozásuk.

Forrás: NASA

Borítókép: Flickr

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2022.04.14 12:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Csodás fotón az Ördög üstököse
Bolygók, Hold és üstökös állt együtt színpadra
A Hold a Jupiterrel, aztán a Fiastyúkkal randevúzik