Az idei volt a legmelegebb nyár a Földön

Az idei nyár volt a feljegyzések kezdete óta a legmelegebb, emellett az augusztus is rekordmelegnek bizonyult.

A rekordmeleg július után az augusztus is rekordmelegnek bizonyult. Az 1880 óta tartó feljegyzések egyike sem rögzített még ilyen forró augusztust: a globális havi átlaghőmérséklet 0,88°C-kal haladta meg a 20. századi átlagot. Ráadásul 2015-ben ez volt a 6. hónap, amikor megdőlt az abszolút rekord (február, március, május, június és július után).

Az augusztusi havi középhőmérséklet eltérése az átlaghoz képest

Ha csak a szárazföldeket tekintjük, az eltérés a 20. századi átlaghoz képest 1,14°C-nak adódott, mely több mint 1°C-kal múlja felül az eddigi 1998-as rekordot, amikor is az eltérés 0,13°C volt.

Kontinensekre lebontva az adatokat, Európában eddig egyik korábbi évben sem volt ennyire meleg az augusztus

Az idei melegcsúcshoz az emberi tevékenység okozta klímaváltozás mellett hozzájárult az El Nino éghajlati jelenség rendkívül erős hatása is.

Rekordmeleg volt az idei nyár

A rekordmeleg nyári hónapoknak köszönhetően a 2015-ös nyár is a legmelegebbnek bizonyult a feljegyzések kezdete óta. Az évszakos globális átlaghőmérséklet 0,85°C-kal adódott magasabbnak a 20. századi átlagnál (az előző rekordnál, 2014-ben az eltérés 0,20°C volt).

A 2015-ös nyári évszakos középhőmérséklet eltérése az átlaghoz képest

Rekordmelegnek bizonyult a nyár Dél-Amerika nagy részén, Afrika egyes részein, az Indiai-Óceán térségében, valamint az USA nyugati partvidékén. Európában az idei nyár minden idők harmadik legmelegebb nyara volt.

Hazánkban ez volt a 4. legmelegebb nyár

Magyarországon az idei nyár 1901 óta a 4. legmelegebb nyárnak bizonyult. Mindhárom nyári hónapunk jóval melegebb volt a megszokottnál, különösen a július és az augusztus: az idei július 1901 óta a 2., az augusztus pedig a 3. legmelegebbnek adódott. Az évszak során 5 hőhullámos időszakot éltünk meg, melyek során az országos tiszti főorvos kétszer másod-, három alkalommal pedig legmagasabb, azaz harmadfokú hőségriadót rendelt el.

Forrás: NOAA, Országos Meteorológiai Szolgálat

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2015.09.22 12:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)