Az év eddigi legforróbb napjai jönnek

Érkezik az idei első igazi kánikula, melyet csak helyenként zavarhatnak meg záporok, zivatarok.

Hétfőn és kedden sok napsütésre számíthatunk, csak időnként szűrhetik fátyolfelhők a napfényt, valamint takarhatják el gomolyfelhők a napot. Egyes gomolyfelhők azonban nagyobbra nőhetnek, de csak elszórtan fordulhat elő elsősorban az északkeleti és a nyugati tájakon átmeneti jelleggel egy-egy futó zápor, esetleg gyenge zivatar, viszont kedden néhol délen sem kizárt. Hétfőn általában gyenge, mérsékelt marad a légmozgás, majd kedden nyugaton helyenként megélénkülhet a délies szél. Hétfő hajnalra északkeleten foltokban pára, köd képződhet. Egyre enyhébbek lesznek a reggelek, kedden már többfelé maradhat 15 fok felett a minimum-hőmérséklet.

Hétfő délutánra általában 28 és 34, kedd délutánra 30 és 35 fok közé melegedhet a levegő.

A vízibiciklik már készen állnak | Fotó: Szerkesztőségünk

Szerdán és csütörtökön folytatódik a többnyire napos idő, de időnként fátyol- és gomolyfelhők továbbra is megjelenhetnek az égen. Elszórtan átmeneti jelleggel zápor, zivatar kialakulhat, de az ország nagyobb részén továbbra is száraz marad az idő. A szél elsősorban záporok, zivatarok környezetében támadhat fel, de csütörtökön a Dunántúlon zivataroktól függetlenül is élénk lehet a délies szél. Kánikulában lesz részünk, szinte az egész országban 30 fok felett alakulhatnak a maximumok, és egyre többfelé mérhetünk majd 35 fok körüli csúcsértékeket,

csütörtökön helyenként akár 35 fok fölé is melegedhet a levegő.

Pénteken is még sokfelé kitarthat a kánikula, de már egyre nagyobb területen fordulhatnak elő záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharok is lehetnek.

Mire figyeljünk a kánikulában?

A napos időben célszerű lesz odafigyelni bőrünk védelmére, 10 és 16 óra között ugyanis országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás. Ilyenkor fényvédő krémek, napszemüveg vagy szalmakalap használata nélkül akár már 10-15 perc alatt leéghetünk. Ugyanakkor az említett időszakban lehetőleg kerüljük a direkt napfényt. Ne feledkezzünk meg a kellő mennyiségű cukor-, alkohol- és koffeinmentes italok fogyasztásáról sem.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseink nyomon követhetők itt.

Borítókép: Lőrincz Edit (Balatonberény)


Várod már a kánikulát?

◎ Igen, ideje volt már

◎ Igen, megyek strandolni

◎ Nem, mert nem bírom a hőséget

◎ Nem, mert munkanapokra esik

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.06.18 14:15


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A vasárnapi varázslatos naplemente visszatért
Deja vu Budapesten: hétfőn is átsöpört a vihar
Átléptük a 30 fokot pünkösdhétfőn