Az első hazai jelölésű fehér gólya, amely Északnyugat-Afrikáig jutott

Marokkóban, egy szeméttelepen figyelték meg a két éve Akasztón meggyűrűzött madarat.

Egyedülálló dolog történt szeptember első napjaiban: egy magyar gyűrűs fehér gólyát figyeltek meg Marokkóban, Rabat közelében egy szeméttelepen.

A Marokkóban megfigyelt, hazai jelölésű gólya | Fotó: Abidi Mustapha

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület beszámolója szerint ez az első hazai jelölésű fehér gólya, ami Északnyugat-Afrikában megkerült. A madarat két évvel ezelőtt,  fiókakorában gyűrűzte meg Sápi Tamás, a Bács-Kiskun vármegyében taláható Akasztón.

Az MME szerint Magyarországon 1908 óta közel 35 ezer fehér gólyát gyűrűztek meg, melyekből mintegy 640 madár került meg külföldön, a legtöbb a Kárpát-medencében és Délkelet-Európában, valamint a kelet-afrikai vonulási és telelőterületeken.

Az alábbi térkép megmutatja a Magyarországon gyűrűzött és külföldön megkerült fehér gólyák megkerülési helyeit 1908-tól, egészen napjainkig:

Fotó: Madárgyűrűzési Központ

 tudtad-e?

A fehér gólya hosszú távú vonuló madárfaj, a Földközi-tengert megkerülve hagyja el Európát. A Nyugat-európai példányok Gibraltárnál kelnek át és vonulnak tovább Nyugat-afrikai telelőterületükre.

Ezzel ellentétben Közép- és Kelet-Európa, így a Kárpát-medence fészkelő fehér gólyái a Boszporusz térségében hagyják el a kontinenst, majd Afrikát elérve, dél felé haladnak tovább. A madarak egy része a Csád-tó térségébe tesz egy kitérőt, mielőtt elérné a Közép- és Dél-Afrikai telelőterületeit.

Borítókép: MME

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.09.16 9:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Világra jöttek az első gólyafiókák
Megérkezett az első gólyatojás Iváncsán
Visszaköltözött az edelényi gólya is