Az elmúlt 10 év legsúlyosabb homokvihara csapott le Pekingre

A homokvihar miatt drasztikusan romlott a levegő minőség és a látástávolság is 1 kilométer alá csökkent.

Hétfőn hatalmas mennyiségű port és homokot emelt a magasba egy hidegfront Belső-Mongólia felett, ami Pekinget elérve az elmúlt 10 év legsúlyosabb homokviharához vezetett a Kínai fővárosban. Az ég színe rövid idő alatt sárgára, narancssárgára változott, a látástávolság pedig többfelé bőven 1 kilométer alá csökkent, ezért a pekingi meteorológiai központ kiadta a harmadik legsúlyosabb, sárga riasztást.

A Pekingre lecsapó homokvihar a NASA műholdképén

A levegőben lévő szállóporkoncentráció drasztikusan megemelkedett. A pekingi ökológiai és környezeti megfigyelő központ adatai szerint a

PM10 koncentráció többfelé meghaladta a 2000 mikrogrammot köbméterenként,

a nyugati részén fekvő Hajtien kerületben pedig a 3572 mikrogrammot is elérte, számol be az MTI.

Homokvihar Pekingben (Fotó: Jason Zhu / Facebook)

Forrás: South China Morning Post / Youtube

Hogy lássuk mennyire veszélyes a levegő minősége, a WHO irányelvei szerint már köbméterenként 10 mikrogrammot meghaladó szálló por is káros az egészségre. Ráadásul a PM10 mellett a légzőszervekre még károsabb PM2.5 koncentrációja is súlyosan megemelkedett, a pekingi real-time levegő minőségi index (AQI) szerint elérte a köbméterenkénti 600 mikrogrammot. 

A homokviharok nem szokatlanok az évnek ezen szakaszában Kína északi terülein, mivel Belső-Mongólia legnagyobb része a Góbi-sivatagban fekszik. A mostanihoz hasonló homokviharra azonban már rég nem volt példa. 

Borítókép: Jason Zhu

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.03.15 12:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Szivárvány jelent meg a csapadéksávon
Hó és jég, reggel dér fehérített