Az élet feltételeit indul kutatni a NASA a Jupiter holdjára

Hazai idő szerint ma este 6 után indul a NASA Europa Clipper nevű küldetése a Jupiter negyedik legnagyobb holdjára.

Ma este, kicsivel 6 óra után végre elindulhat a NASA Europa Clipper nevű küldetése, amelynek célja, hogy kiderítsék, hogy meglehetnek-e az élet feltételei a Jupiter negyedik legnagyobb holdján, az Europán. A kilövést múlt héten a Floridára lecsapó Milton hurrikán miatt kellett elhalasztani.

A Jupiter és három Galilei-holdja a négy közül szeptember 12-én | Fotó: Nagy Róbert

Az Europát jó ideje a Földön kívüli élet egyik legígéretesebb lelőhelyeként tartják számon, jeges héja alatt ugyanis hatalmas óceán rejtőzik. A fellövés helyi idő szerint kicsivel dél után, azaz magyarországi idő szerint pár perccel 18 óra után fog megtörténni a SpaceX Falcon Heavy rakétájával, melyet élőben is közvetítenek:

6 évnyi űrben történő utazás után 2030-ban érkezhet a Jupiterhez az Europa Clipper. Ezt követően az űrszonda meghosszabbított pályára áll a bolygó körül, amit 3 év alatt 49 alkalommal fog megkerülni, miközben műszereivel alaposan megvizsgálja az Europa felszínét. Vizsgálni fogják a hold felszínén lévő gázokat, egy radar segítségével pedig közel 30 kilométerrel a felszín alá is le tudnak nézni majd a kutatók. Az űrszondának hagyományos kamerái is lesznek, amelyek segítségével nagy felbontású képeket lehet majd készíteni az Europáról. A küldetés három fő célja az, hogy megállapítsák, milyen vastag a holdat borító jégpáncél és milyen a viszonya az alatta lévő óceánnal, valamint, hogy megállapítsák az összetételét és a szerkezetét.

A 30,5 méter hosszú, 17,6 méter széles Europa Clipper egyébként a legnagyobb űrjármű, amit a NASA valaha épített egy ilyen jellegű küldetéshez.

Borítókép: Nagy Róbert fotója a Jupiterről

Szerző: Időkép
Megjelent: 5 órája


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Újabb áttörést ért el a SpaceX az űrkutatásban
Már a Vénusznál is fényesebb az őszi üstökös
Így árasztotta el a hideg Európát (animációval)