Az ausztrál erdőtűzek segítették a La Niña elhúzódását

Egy tanulmány szerint összefüggés mutatható ki a hosszan elhúzódó La Niña és a 2019 és 2020 során pusztító ausztrál erdőtüzek között.

Három éven át tartó La Niña időszak ért véget nemrég. Ilyen hosszúra nyúlt La Niña nagyon ritkán alakul ki, 1950 óta mindössze háromszor fordult elő. Tudósok ennek az elhúzódó La Niña-nak az okait vizsgálva, egy új kutatásban kimutatták, hogy az Ausztráliában 2019 és 2020 során pusztító erdő- és bozóttüzeknek köze lehet a dologhoz.

Lángoló erdők füstje sodródik az óceán fölé a NASA 2019. november 10-én, Kelet-Ausztráliáról készült felvételén:

Az ausztrál erdőtüzek több mint 70 000 négyzetmérföldet, majdnem két Magyarországnyi területet égetett fel, és az erről a területről légkörbe kerülő füst egy hatalmas, fényes felhőtakarót hozott létre a szubtrópusi Csendes-óceán felett.

A füst részecskéi ugyanis kölcsönhatásba lépnek a felhőcseppekkel, amelyek így kisebbek és fényesebbek lesznek. A fényesebb felhők pedig több napfényt vernek vissza, ami hűtő hatás vált ki a légkörben.

A lehűlt légkör és óceánfelszín miatt északabbra tolódott a trópusi csapadékzóna (ITCZ), és hosszú ideig tartó hűvös fázisba helyezte az egyenlítői Csendes-óceánt a La Niña - El Niño ciklusban.

MI AZ LA NIÑA?

A La Niña egy természetes éghajlati jelenség, amely a Csendes-óceán felszíni vizének lehűlésével jár, és befolyásolja a globális időjárást. A La Niña időszakban a keleties passzátszelek erősödnek, és a meleg víz nyugat felé tolódik, így a Dél-Amerika partjainál feltörő hideg víz csökkenti a tenger felszíni hőmérsékletet és a párolgást. A La Niña időszak általában 9-12 hónapig tart, de néha tovább is elhúzódhat.

A 2019 végétől 2022-ig tartó La Niña hatásai világszerte érződtek. Többek között fokozódott az Északkelet-Afrikát sújtó aszály, az atlanti régióban pedig 2020 lett az eddigi legaktívabb trópusi vihar szezon 31 trópusi és szubtrópusi rendszerrel.

A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy az erdőtüzek által kibocsátott aeroszolok és az időjárás közötti kölcsönhatások a jövőben gyakoribbak lehetnek, ezért figyelmet kell fordítani a klímaváltozás és az erdőtüzek kapcsolatára.

A teljes tanulmány az Inside Climate News oldalán olvastható el.

Borítókép: NASA Modis

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.05.12 13:40


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Bejelentették: véget ért az El Niño
Megkezdődött a hideg tengervíz feláramlása, hamarosan véget ér az El Niño
50 fokot mértek vasárnap Nyugat-Ausztráliában