Az alkonyati égen láthatjuk a holdsarló és a Merkúr együttállását

Vasárnap napnyugta körül lesz érdemes kémlelni a nyugati horizontot.

A hét utolsó napnyugtáját egy együttállás kíséri majd. A 3,7%-os megvilágítottságú holdsarló és a Merkúr között mindössze 2 fok lesz a látszólagos távolság vasárnap este, mikor a horizont alá bukik a Nap - olvasható az Ng.24.hu oldalon. Kicsivel a nyugati horizont felett lesz megtalálható a Hold, alatt balra kell majd keresni a Merkúrt az égen, mely viszonylag fényes lesz.

Viszont még nem lesz sötét ekkor, ezért nem lesz könnyű megfigyelni a párost. Illetve nagyon alacsonyan járnak majd ekkor a nyugati horizont fölött, így olyan helyet kell választanunk, ahol teljes a rálátás a látóhatárra, valamint tiszta lesz a horizont. A megfigyeléshez a legideálisabb időpont keleten 21 óra 10 perc, Budapesten 21 óra 20 perc, nyugati határainknál pedig 21 óra 30 perc. Ezt követően a Merkúr nagyjából fél óra múlva, a Hold pedig háromnegyed óra múlva tér nyugovóra.

Holdsarló-Merkúr együttállás július 7-én napnyugtakor | Forrás: Stellarium-web.org

Az ország nagy része fölött csak kevés felhő lesz az égen a vasárnapi napnyugta idején, így több helyen is szerencsével járhatunk, ha meg akarjuk csodálni a holdsarló és a Merkúr párosát, csupán nyugaton és északnyugaton valószínű felhősebb idő.

Borítókép: Buzás Csaba - a kép illusztráció

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.


Megnézed az együttállást?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2024.07.06 20:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A szombati alkonyatkor figyelhetjük meg a holdsarló és a Vénusz párosát
Varázslatos fotó készült az őszi üstökösről
Ismét felragyoghat hazánk egén a sarki fény