Átlagosnál erősebb lehet az idei hurrikánszezon

A Coloradoi Egyetem előrejelzése szerint 16 trópusi vihar kaphat nevet idén a karibi térségben, közülük 8 hurrikánná erősödhet.

Az El Niño és a La Niña a hurrikánok gyakoriságára és erősségére is hatással van. Ezek természetes éghajlati jelenségek, melyek a légnyomásváltozással, illetve a tengervíz áramlásával vannak összefüggésben, és ciklikusan jelentkeznek.

El Niño idején a keleties passzátszelek legyengülnek, így Dél-Amerika nyugati partjainál meleg marad az óceánfelszín, elmarad a mélyből jövő, oxigénben gazdag hideg vízáramlat. Ennek általában a halászok látják a kárát. Ilyenkor Peru és Ecuador térségét sokszor áradások sújtják, míg Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában szárazság, erdő-és bozóttüzek jellemzőek. Az Atlanti-óceán fölött kevesebb hurrikán alakul ki.

Ezzel ellentétes irányú folyamatokat vált ki a La Niña, mely éppen kialakulóban van. A megerősödő passzátszelek a meleg óceánvizet Indonézia és Ausztrália felé hajtják, miközben Dél-Amerika nyugati partjainál a szokásosnál is erősebbé válik a Humboldt-áramlás. Ez hideg, oxigénben és tápanyagban gazdag vizet szállít a mélyből, bőséges táplálékot kínálva a halaknak. A jelenség hatásaként Dél-Amerikában aszály, míg Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában heves esőzések és áradások jelentkeznek. Az Atlanti-óceán fölött megerősödik a hurrikántevékenység, mivel az erős passzátszelek az átlagosnál melegebb tengervizet Afrika nyugati partjaitól a Karibi-térség felé fújják. Ez a terület pedig éppen a hurrikánok melegágya.

Forrás: Climate.gov

A Coloradoi Egyetem hurrikánkutató csoportja a La Niñával összefüggésben átlagosnál erősebb hurrikánszezont prognosztizál. Előrejelzésük szerint 16 trópusi vihar kaphat idén nevet a karibi térségben,

ezek közül 8 erősödhet hurrikánná.

Négy nagyon erős hurrikán csaphat le. A tervezett nevek: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gonzalo, Hanna, Isaias, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paulette, Rene, Sally, Teddy, Vicky és Wilfred. 

Összehasonlításképp egy átlagos szezonban nagyjából 12 névvel ellátott trópusi vihar fejlődik ki, melyk közül 6 erősödik hurrikánná.

Borítókép: A Dorian hurrikán műholdfelvételen 2019. szeptember elsején (forrás: NOAA NWS National Hurricane Center)

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.05.12 13:41


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Egyre melegebb idő jön hétvégén
Jövő hét végétől térhet vissza a meleg