Athén víz alatt

Özönvíz bénította meg a görög fővárost, volt olyan hely ahol 130 mm zúdult le rövid idő alatt.

Pár órás monszunszerű esőzés okozott villámárvizet Görögországban és Olaszország déli részén. A BBC információi szerint eddig nincs halálos áldozata a hirtelen jött özönvíznek!

"Ez az egyik legdurvább vihar 1961 óta, ami volt itt az Athéni területen" - mondta Sotiris Georgakopoulos, az athéni tűzöltóság vezetője. Pár óra leforgása alatt óriási mennyiségű eső hullott, amire lehetetlen volt felkészülni.

 A mediterrán ciklon gyors fejlődését az alábbi két műholképen 2013. február 20-a 15:00 (felül) és 21-e 15:00 (alul) követhetjük nyomon. Ezeken jól látszik, hogy szerda délután még csaknem derült az ég Görögország fölött, 24 órával később pedig már a ciklon elképesztő felhőzete terül el Szicíliától a Fekete-tenger medencéjéig több száz kilóméter hosszan. A legújabb hírek szerint a térségben egyes helyeken 130 mm-t meghaladó eső zúdult le pár óra leforgása alatt.

 

Athénban több mint 900 riasztás érkezett elárasztott pincék, házak és üzletek miatt, a központi metróállomást és számos aluljárót kellett lezárni a hirtelen jött vészhelyzetben.

Gyakorlatilag mindenhonnan folyt a víz, a hömpölygő saras áradat embereket, autókat, sodort magával, mindent vitt ami mozdítható, birtokba vette az utcákat! Az athéni rendőrség és a katonaság nagy erőkkel dolgozik a károk elhárításán. Ahogy a jobb oldali fotón látható egy fiatalasszonyt majdnem egy gépjármű alá szorít az irdatlan erővel mozgó víztömeg.

 

 

Még most is sokhelyen térdig érő víz borítja az utcákat, ahogy az alábbi videókon is látható.

 

Amint újabb információk birtokába jutunk, természetesen frissítjük cikkünket!

Forrás: BBC, Dailymail/Reuters, SAT24

Szerző: Tóth Gábor Gyula
Megjelent: 2013.02.22 20:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket
Tetőzött a Tisza Szolnoknál
Hétvégén tetőzött a Tisza