Atacama 2016

Még a szélvihar előtt sikeresen megjárták az utat szerdán az Atacama Expedíció tagjai.

2016 februárjában újra útnak indult, folytatva ezzel magashegyi munkáját a Földgömb Atacama Klímamonitoring Expedíció, melyről korábbi cikkeinkben is beszámoltunk.

Az időjárás előrejelzésben szélvihar szerepelt aznapra, az expedíció három tagja viszont még a hajnali, nyugodt, csendes időben tudott elindulni és még a szélvihar előtt visszaereszkedtek. 

Nehéz az előrejlezés az Ojos környékére, ugyanis a műholdas adatokon kívűl a 200-300 km-es távolságra lévő állomások adatait használják még, ennek ellenére az információk megbízhatók, így a február 17-i expedíció is sikeresen zárult.

(Forrás: http://atacama.expedicio.eu/hu/)

Ernő és Pati csomagolnak, hatalmas hátizsákokkal indulnak útra (hátszéllel), nem fér be minden élelmiszerük. Azonnal megesszük az összes kimaradót. Azért a minőségi éhezés jelei már fel-fel ütik a fejüket... Balázs egy szakaszon elkíséri őket, majd megcélozza az 5900 méteren fekvő, zsugorodó kis tavat. Még egy bő hete telepített bele purhab-társasházakat a mikroorganizmusok számára. Most itt az ideje a szanálásnak. Pontosabban a lakhelyek és a lakók is műanyagfiolákba kerülnek. A nagy szélben amúgy különösen érdekes csipesszel matatni és pici mintákat navigálni.

Lassanként tervezzük a táborbontást is. Holnapra remélhetőleg mérséklődik a szél, így lehetőség lesz leszerelni és a terepen dobozolni a nagy csokor meteorológiai műszert. És még sok-sok hegyi felszerelést" - számolnak be az expedíció tagjai.

(Forrás: http://atacama.expedicio.eu/hu/)

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2016.02.18 16:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A világ legnagyobb optikai távcsövét építik Chilében
Kivirágzott az Atacama-sivatag
Árvíz a sivatagban