Árvíz sújtotta területek

Szerbiában rendkívüli állapotot hirdettek, a hazai folyók közül néhány még csak a hét elején fog tetőzni.

Mintegy 320 km-en van árvízvédelmi készültség a hazai folyókon az OFV jelentése szerint. A Hernád mentén harmadfokú készültség van érvényben és igaz, hogy a folyó már tetőzött Hidasnémetinél, a lassú apadás miatt a készültséget továbbra is fent kell tartani - írja a HVG.

Tetőzött a Hernád, 320 km-en van készültség

A Baranya megyében, a Mecsek keleti oldán található Völgységi-patak szintén kilépett a medréből, már kisebb hidakat is veszélyeztet. Az alábbi videóért külön köszönet Resitcky Gergelynek:

A Rába középső és alsó szakaszain a fokozatosan egymásra torlódó árhullámok miatt első fok körüli vízszintek várhatók. A Sajón vasárnap tetőzött a vízállás. A szakemberek szerint várhatóan a Lajtán is jelentős árhullám vonul le, ahol másodfok mellett védekeznek. Mosonmagyaróvárnál a harmadfokú készültséget meghaladó szinten tetőzik kedd kora reggel - olvasható a HVG cikkében.

Szalai Viktor fotója az áradó Kaposról, köszönjük:

Eközben Szerbiában óriási pusztításokat és sajnos emberéleteket is követelt az áradás. Bosznia-Hercegovinának csaknem az egyharmada víz alatt van, Horvátországban 3000 embernek kellet elhagynia az otthonát.

Szerbiában rendkívüli állapotot hirdettek

A jelentések szerint a Belgrádtól 30 kilométerre fekvő Obrenovacon a legsúlyosabb a helyzet, ott vasárnapig 12 holttestet találtak, valamint a Kolubara folyó elárasztotta a helyi szénbányát is - nem kizárt, hogy átmenetileg megszűnhet az ország áramellátása - írja az Index.

Bosznia-Hercegovinában a  Száva okoz gondokat, ott három nap alatt három hónap csapadékmennyiségének megfelelő eső esett, amire legalább 120 éve nem volt példa. Itt a földcsuszamlások tovább fokozták az aknaveszélyt is.

Monya észlelőnk által feltöltött felvételek a szerbiai árvízről:

 

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2014.05.19 1:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket
Tetőzött a Tisza Szolnoknál
Hétvégén tetőzött a Tisza