Árhullám vonul le több folyón

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása következtében több nyugat-magyarországi folyó is megáradt.

Levonult az ár (csütörtök, 21:20): A Dráva menti áradások Horvátországban közel 200 házat árasztottak el. Varasdnál 3300 köbméteres vízhozamot mértek másodpercenként.

November első napjaiban ismét több hullámban érkezett nagymennyiségű csapadék nyugat-magyarországi folyóink, így többek között a Rába, a Mura, illetve a Dráva vízgyűjtő területeire, a Dráva szlovéniai vízgyűjtő területén helyenként 80-100 mm csapadék is hullott. A rendkívül nagy mennyiségű eső következtében árhullám indult el folyóinkon, a Rába kedd hajnalban tetőzött Szentgotthárdnál 425 cm körüli értékkel (ez kb. 80 centiméterrel alacsonyabb a valaha mért legmagasabb vízállástól), harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Körmendnél szerda virradóra tetőzött a folyó, átmenetileg szintén harmadfokú készültség elrendelése vált szükségessé. A folyó alsóbb szakaszain az árhullám már kisebb mértékben érezteti hatását, árvízvédelmi készültség elrendelésére sem lesz szükség.

Fent: Pampers fényképe a Vas megyei Kemestaródfáról, köszönjük!

Németh Zsolt kedd reggel készült videója alább látható, melyet ezúton is köszönünk!

Komolyabb árhullámra készülhetnek a Mura, illetve a Dráva mentén élők is. A Dráva szlovéniai szakaszán a hétfőn mért másodpercenkénti vízhozamok mintegy500 köbméter/secundummal haladták meg az eddigi 1965-ös legnagyobb vízhozamot, Ptuj városánál másodpercenként például 3100-3200 köbmétert mértek. Szlovéniában és Ausztriában egyébként számos folyó lépett ki medréből, a legsúlyosabb helyzet a Dráva vízrendszerének osztrák és szlovén szakaszán alakult ki. A folyó teljes hosszán leállították a vízerőműveketet, Ausztriában kénytelenek voltak megnyitni tározókat a duzzasztóművek védelme érdekében, melynek következtében Dravograd  települést teljesen körbezárta a megáradt folyó és a földcsuszamlások. A lakosságot hotelekben szállásolták el, megszakadt a gázszolgáltatás és leállt a központi fűtés.

A szlovéniai Duplek települést teljesen elárasztotta a Dráva, kb. 250-300 ház áll vízben. Még a patakokon is rekordmennyiségű vízhozamot mértek. Több farmról állatokat kellett kimenekíteni magasabban fekvő területekre.

A cikkünkben megjelent információkért külön köszönet illeti Szávoszt-Vass Dánielt, a Dunai Szigetek honlap szerkesztőjét!

Forrás: www.hydroinfo.huIndex, Dunai Szigetek, www.sloveniatimes.com

Szerző: Cséki Gergő, Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.11.06 14:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több eső esett néhol
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Elöntötte a Balaton a badacsonyi strandot