III. fokú készültség több folyónkon

Az Ipolyon, a Tarnán és a Sajón is III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, többfelé homokzsákokkal védekeznek.

Péntek (11:25) - A Sajón harmad-, a Tarna és a Zagyva mentén másodfokú az árvízvédelmi készültség, de a felső szakaszokon már megkezdődött az apadás - írja az MTI. Az áradó Sajó utakat öntött el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, vízátfolyások miatt több út egy-egy szakaszát lezárták a forgalom elől, miközben az Ipoly magas vízállása miatt nem járnak a vonatok Balassagyarmat és Ipolytarnóc között.

Csütörtök (11:15) - III. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Tarnán és a Sajón is, miközben a Takta egy szakaszán II. fokú, a Zagyván pedig I. fokú a készültség - a vizugy.hu oldalán tájékozódhatunk az aktuális eseményekről.

Csütörtök (00:43) - Ipolytarnócon az Ipoly áradása miatt elrendelték a III. fokú árvízvédelmi készültséget, ugyanis szerda este 20 órakor a folyó vízszintje 70 cm helyett már 346 cm-en állt, 21 órakor pedig már elérte a 357 cm-t, homokzsákokkal védekeznek - közölte a Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Szerda (23:08) - A Sajón és a Tarnán a legintenzívebb az áradás mértéke, ezeken a folyóinkon már a II. fokú árvízvédelmi készültséget is elrendelték. A Tarna partján megkezdték a védekezést a homokzsákokkal.

Szerda (20:25) - A jelentős mennyiségű csapadék miatt a Tarnán és a Sajón is I. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, melyről a vizugy.hu oldalán tájékozódhatunk. A hydroinfo előrejelzései szerint a Sajó felső szakaszán III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is sor kerülhet.

Fekete Alex fotója Recskről, ahol már megáradtak a vízfolyások. Köszönjük!

Előzmények:

A nagy területre tartós, jelentős mennyiségű csapadékot hozó mediterrán ciklon miatt több északi folyónk is megáradhat. Az Északi-középhegységben helyenként 30 mm körüli, illetve ezt meghaladó csapadék is hullhat csütörtök reggelig, de sok folyónk vízgyűjtője Szlovákiában van, ahol a hegyekben akár nagyobb területen is 40-50 mm körüli csapadékmennyiség várható.

Ricsi745 három évvel ezelőtti fotója Edelényből, a Bódváról, köszönjük!

Árvízvédelmi készültséget is elrendelhetnek

Többek között árhullám várható az Ipolyon, a Zagyván, a Tarnán, a Sajón, a Bódván, a Hernádon és a Bodrogon is. A hidrológiai előrejelzések szerint ezen folyók egyes szakaszain akár 2 méter körüli vízszintemelkedés is várható a hét második felében, ahogy az árhullám halad rajtuk. Egyes szakaszokon árvízvédelmi készültség elrendelésére is sor kerülhet.

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2016.02.09 11:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket
Tetőzött a Tisza Szolnoknál
Hétvégén tetőzött a Tisza