Áradó folyók, patakok

Nyugati folyóinkon és a Dunán is árhullám vonul le, Ipolyszakálloson házakba is betört a víz.

Rekord vízállás lehet (csütörtök): A Principális csatornán tovább emelkedett a vízszint, ugyanis szerda este a vízgyűjtőjén további csapadék hullott. Nagykanizsánál a vízszint tovább emelkedett, hétvégén akár a 260 cm-es vízállás is előfordulhat. 

Friss: Szerdán reggel 6 órától II. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Murán.

Előzmények:

Az elmúlt napokban lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt több nyugati folyónkon is árhullám idult el. Egyes vízgyűjtőkön egy havi csapadék is lehullott. A folyók ausztriai szakaszán ettől nagyobb mennyiségek is előfordultak. Kedden I. fokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe a Rábán és a Murán. Intenzív árhullám vonult le a Kebele és a Szentgyörgyvölgyi patakokon is, emiatt az árvíztározókat is üzembe helyezték. Ugyanakkor az árhullámok gyorsan vonulnak, így az apadás is gyors ütemű.

Várbíró Péter fotója Ajkáról, az áradó Torna-patakról

A vízitúrázás életveszélyes és tilos árhullámok levonulásakor!

Rendkívüli állapotot hirdettek ki Szlovákiában

A szlovákiai Ipolyszakállos térségében 24 óra alatt nagyjából két havi csapadék hullott. Emiatt a településen kiöntött az Egeres patak, a víz pedig több házba is betört, a faluba vezető út pedig teljesen járhatatlanná vált. Beszámolók szerint fél méteres víz hömpölygött a településen. Ipolyszakálloson kívül még Lontón és Deménden is rendkívüli állapotot hirdettek a megáradt patakok miatt.

Forrás: hirado.hu, nyuduvizig.hu

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2014.09.03 11:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt ma egy hidegfront miatt
Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket
Viharos csütörtök: 80-90 km/órás széllökések is lehetnek a Dunántúlon