Áradások

Olaszország északi részén és Írországban már emberéleteket is követeltek a heves esőzések, Thaiföldön a főváros evakuálását fontolgatják.

Heves esőzések és áradások okoznak súlyos gondokat Észak-Olaszországban és az Egyesült Királyság tartományaiban, Thaiföldön pedig a főváros evakuálását fontolgatják.

Észak-Olaszországban, Liguria körzetében már hárman vesztették életüket a heves esőzések következtében, további öt személy pedig eltűnt. Keresésüket nehezíti a szűnni nem akaró eső. Meteorológiai előrejelzések szerint szerdán az ország nagy részén heves esőzések várhatóak, Rómában - ahol néhány nappal ezelőtt heves vihar bénította meg a lakosok életét - már készültségbe helyezték a mentőket, a tűzoltókat és a polgári védelmet.

Anglia délnyugati részén, Walesben és Észak-Írországban is heves esőzések okoznak gondot. A legtöbb csapadék az ír főváros, Dublin környékén hullott, ahol 24 óra alatt annyi eső esett (82 mm), mint máskor egy hónap alatt. A lehullott nagymennyiségű csapadék következtében megáradt folyók hétfőre elárasztották a fővárost, a víz lakóházakba, üzletekbe tört be, le kellett állítani a vasúti közlekedést, utakat zártak le. Több Dublinba érkező és onnan induló kompjárat nem indult el, légi járatokat tereltek el más ír város repülőterére. A környéken ketten vesztették életüket: Dublinban a rendőrség talált rá egy halott nőre egy elárasztott pincében, egy szolgálaton kívüli, a forgalom irányításában segíteni próbáló rendőrt pedig egy megáradt folyó sodort le egy hídról. Dublin mellett az Anglia délnyugati részén, Cornwallban található Cardinhamban hullott hétfőn a legtöbb eső, közel 70 mm. A térségben arra figyelmeztették a lakosokat, hogy maradjanak otthonaikban.  Skócia északkeleti részére is figyelmeztető előrejelzéseket adott ki a Met Office, miszerint 30-50 mm-t meghaladó csapadékra van kilátás a térségben.

Nem csak Európában, de a Délkelet-Ázsiában, elsősorban Thaiföldön is komoly gondokat okoznak a heves esők, és az ennek következtében megáradt folyók. Az ország az elmúlt 50 év legsúlyosabb áradásaival küzd. A július vége óta tartó, rendkívüli mennyiségű csapadékot adó monszunesők számos megművelt területet árasztottak el, és legkevesebb 350 ember halálát okozták. Az árvizek által majdnem minden harmadik thaiföldi tartomány érintett. A Bangkok környéki gátak és zsilipek valószínűleg nem bírják ki az áradó folyók nyomását, ezért a lakosoknak fel kell készülniük arra, hogy a víz elöntheti a kilencmilliós fővárost. Bangkok polgármestere tájékoztatta a lakosokat, miszerint a Csaophraja folyó vízszintje tovább emelkedett, minden eddigi rekordot megdöntött, és a hét végére átbukik a gátakon, majd átszakítja őket. A hatóságok a város mind az 50 negyedéből hozzáláttak a  lakosok kimenekítéséhez. Szakemberek szerint legrosszabb esetben az egész Bangkok víz alá kerülhet.

Forrás: www.hirado.hu, BBC Weather, Met Office

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2011.10.26 11:15


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Hó és jég, reggel dér fehérített