Áradás Kínában

1955 óta nem volt ilyen méretű áradás Kelet-Kínában: több százezer embert kellett kitelepíteni.

Több mint 5 millió embert érint a Kína keleti részét sújtó áradás - olvashatjuk a BBC oldalán.

A felhőszakadások következtében Zhejiang és Hube tartományok nagy része víz akatt van, az állami Xinhuia hírügynökség szerint 1955-ben volt utoljára ilyen mértékű árvíz a környéken: eddig mintegy 170 ember tűnt el, illetve hunyt el a természeti csapás során.

Az áradások miatt közel 1000 üzlet ment tönkre, de rengeteg ültetvény is víz alá került, így jelentősen megnövekedtek az élelmiszerárak. 

A helyi katasztrófavédelem 4-es, azaz a legmagasabb színtű fokozatot adta ki a katasztrófa miatt, a térségbe küldött katonai csapatok több százezer embert evakuáltak. 

A heves esőzések földcsuszamlásokat is okoztak, a föld azonban sajnos nem csak házakat temetett maga alá, hanem Zhejiang és Hube tartományban 2-2 ember halálát is okozta.

A sors iróniája, hogy az áradásokat megelező időszakban Kína egyes területein aszály pusztított, emiatt a középső és északi területeken a termés nagy része már korábban tönkrement - elképzelhető, hogy a Kínát sújtó problémák így a világ élelmiszeráraira is hatással lesznek.

Forrás: BBC, Guardian, Reuters

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.06.20 16:02


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Elöntötte a Balaton a badacsonyi strandot
F1 2024: Az időjárás is beleszólhat a Kínai Nagydíj hétvégéjébe
Elhagyta az országot a dunai árhullám