Ár- és belvízhelyzet

Bár az elmúlt néhány napban jóval kevesebb csapadék hullott, tovább folytatódik a küzdelem az ár-és belvíz ellen.

Vízügyi Főigazgatóság keddi jelentése szerint 2472 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban. Legmagasabb - harmadfokú - védekezést 591 kilométer hosszan, a Krasznán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyó alsó szakaszán, valamint a Fekete-, a Fehér-, a Sebes-, a Kettős- és a Hármas-Körösön tartanak fenn.

A belvízzel elöntött terület nagysága országosan tekintve 216 ezer hektár, ebből 103 ezer hektár vetés és szántó. A legnagyobb elöntések Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében alakultak ki. III. fokú készültséget a dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos folyó magas vízállása miatt, a Zala és Kis-Balaton mentén, valamint az Alföld középső és déli területetein kellett elrendelni. Szerkesztőségünkbe az elmúlt napokban is számtalan kép érkezett be, következzen most ezekből egy képes összefoglaló.

Az Aircamfilm munkatársai tegnap a Marcal mentén az árvízi védekezést rögzítették.

Köszönjük szépen a fotókat az Aircamfilm munkatársának, Juhos Sándornak!

Ober71 nevű felhasználónk Orci, Somogysárd, Sásd és Mindszentgodisa térségében járva készítette az alábbi fotókat.

Köszönjük a felvételeket!

Végezetül pedig következzen néhány fotó a keleti országrészből.

A bal felső képen - melyet Katona Norbert készített - a Hármas-Körös látható a mezőtúri kompnál, mellette pedig K800i nevű felhasználónk fotója Szegeden, az Alsó Rakpart közelében készült. Az alsó sorban Vandras mártélyi strandon, mellette pedig Kjoska nevű felhasználónk szeghalmi közúti hídnál készített fotóját láthatjuk, melyen az áradó Berettyó tárul szemünk elé. Köszönjük a felvételeket!

Az előrejelzések szerint szombatig még több ízben is számíthatunk csapadékra - holnap több helyen, pénteken főként délen zivatarok is kialakulhatnak - majd előreláthatólag a hét végétől tartósabban száraz, napos, tavaszi idő köszönt be, mely mindenképpen kedvező hatással lesz a kialakult ár-és belvízhelyzetre.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.04.09 14:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket
Tetőzött a Tisza Szolnoknál
Hétvégén tetőzött a Tisza