Amerika keleti partjai felé tart Florence

Florence hétfő délután egy óra leforgása alatt 3-asból 4-es erősségű hurrikánná fejlődött, csütörtök délután érheti el az USA keleti partját.

Friss (csütörtök 10:30): "Már csak" 2-es erősségű az USA keleti partjai felé tartó Florence hurrikán, de így is 175 km/órás szélvihart, dagályt és heves esőzéseket hozhat magával.

4-es erősségűvé fejlődött hétfő délután a Florence, mely északnyugat felé halad és az előrejelzések szerint csütörtökön éri el a szárazföldet. 

 

A NOAA GOES-16 műholdjának felvétele

Florence előrejelzett útvonala (kép: Severe Weather Europe)

Akár 5-ös erősségű hurrikánná is fejlődhet

A vihar középpontjában a légnyomás 940 hPa alá süllyedt, szeme körül a szélerősség a 220 km/órát is meghaladja. A következő napokban a meleg óceánfelszín fölött haladva további energiát gyűjthet Florence, akár a legerősebb, 5-ös fokozatú hurrikánná is fejlődhet.

A felhőtető hőmérséklete a hurrikánban a GOES-16 műhold infravörös tartományban készült felvételén hétfő este

A közelgő hurrikán miatt az Egyesült Államok három tagállamában, Észak- és Dél-Karolinában valamint Virginiában hétfőn rendkívüli állapotot hirdettek. Dél-Karolinában nagyjából egymillió, míg Észak-Karolinában mintegy 250 ezer ember kötelező evakuálását rendelték el.

Isaac és Helene is Florence mögött van

Kép: wxcharts.eu

Florence mellett egyébként két másik légörvény is megfigyelhető az Atlanti-óceánon: Isaac jelenleg trópusi vihar, a következő napokban nyugat felé haladva 1-es, kisebb valószínűséggel 2-es erősségű hurrikánná fejlődve érheti el a Szélcsendes- és Szél felőli szigetek térségét. A 2-es erősségű Helene hurrikán az előrejelzések szerint északnak fordulva az Atlanti-óceán nyílt vízfelülete fölött halad tovább, a jövő hét folyamán mérsékelt övi ciklonná alakulva elérheti a Brit-szigetek térségét.

Borítókép: NOAA

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.09.11 11:34


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
Májusi meleg volt Washingtonban, megdőlt a januári melegrekord
F1 2023: Szerencsejátékká válhat a Las Vegas-i Nagydíj hétvégéje