Állatövi fényt fotóztak Magyarországról

A bolygóközi porfelhőről visszaverődő napfény csak rendkívül tiszta időben jelenhet meg az éjjeli égbolton.

A tiszta levegő kedvező feltételeket teremtett az egyéb esetben nem látható, ritka jelenségek megjelenéséhez. Nappal a megnövekvő látástávolság révén a Tátra, a Kárpátok és az Alpok csúcsai derengtek fel kis hazánkból, éjszaka pedig egy látványos légköroptikai eseménynek lehettünk tanúi. A szóban forgó ritkaság az állatövi fény, melyet a naprendszert kitöltő, apró, 0,001-0,1 mm átmérőjű szemcsékből álló, ritkás bolygóközi porfelhőről visszaverődő napfény okoz.

Az állatövi fény tiszta égbolt, köd- és páramentes idő esetén, városoktól és fényszennyezéstől távol, a horizont és a nappálya metszéspontja felett ragyog fel. Piramisszerű, a nappálya (ekliptika) vonalát követő, horizonthoz közeli halvány foltként figyelhető meg. Fényessége a Nap iránya felé erősebb, a Naptól távolabb gyengébb. Szélességünkön szerencsés esetben februárban és márciusban napnyugta után, illetve szeptemberben és októberben napkelte előtt lehet látni.

A képen az állatövi fény és a Vénusz is feltűnik
Fotó: MTI / Komka Péter, március 15. (Salgótarján)

Egy nappal később szintén tiszta időben lehetett részünk. A hétfői naplementét követően, rövid időre zselici kameránkon is feltűnt a fényjelenség.

Webkamera: Zselici Csillagpark
Március 16.

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.03.17 8:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szivárványtengerben úsztunk
Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Szivárvány jelent meg a csapadéksávon