Alig van esély esőre a következő 10 napban

A következő 10 napban is folytatódik a szárazság idehaza, míg Európa nyugati felét kiadós esőzések öntözhetik meg.

Azoknak, akik követik az előrejelzéseket már bizonyára nem újdonság, hogy még jó pár napig élvezhetjük a vénasszonyok nyarát. A sok napsütésért felelős anticiklonális időjárás azonban szárazsággal jár együtt. Az előrejelzések szerint a következő 7-10 napban egyáltalán nem, vagy csak elenyésző mennyiségben hullhat csapadék hazánk területén.

Ha viszont az Európára vonatkozó csapadék előrejelzést nézzük, láthatjuk, hogy nem mindenhol lesz a szárazság az úr. A kontinens nyugati felén helyenként még a kelleténél is több eső hullhat, míg Kelet-Közép-Európa alig kap csapadékot.

A következő 10 napban várható csapadékösszeg a GFS előrejelzése szerint (Forrás: WXCharts.com)

Mi okozza ezt a különbséget?

A kontinens nyugati részén egy ún. magassági teknő mélyül ki, ami csapadékot hozó ciklonok kialakulásával jár együtt. Különösen a Földközi-tenger nyugati medencéjében hullhat le a legtöbb csapadék. Itt a következő 10 napban helyenként akár 300 mm is összegyűlhet. Kelet-Közép-Európát azonban elkerülik a ciklonok, helyette kapunk anticiklont, így szinte minimális a csapadék esélye.

Mi várható a folyóinkon?

A csapadékmentes időjárás természetesen a hazai folyók vízállására is hatással lesz. Sok folyónknak, köztük a Tiszának, már most is nagyon alacsony a vízszintje, a Maros medrén pedig már szeptemberben is volt ahol át lehetett gyalogolni. A hidrológiai előrejelzések szerint további jelentős apadás a legtöbb folyón egyelőre nem várható, a Duna vízszintje azonban akár 30-40 centit is csökkenhet a következő 7 napban. Rekord alacsony vízállásra egyelőre nem kell készülni hazánk legnagyobb folyóján. Nem úgy, mint tavaly, amikor a mostanihoz hasonló száraz volt az október, és a Duna, valamint több folyónk vízszintje is rekord alacsony, vagy ahhoz közeli szintre csökkent.

Szerkesztőségünk tavaly októberi fotója Nagymaros környékéről

Mikor érkezhet jelentősebb csapadék?

Jelentősebb csapadék előreláthatólag a hónap vége felé érkezhet, de még nagy a bizonytalanság az előrejelzésekben mind a csapadék időpontjára, mind mennyiségére és területi eloszlására vonatkozóan.

Érdemes követni folyamatosan frissülő előrejelzéseinket.

Borítókép: Dornyi Gyula

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.10.18 13:47


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Porördög kavarta fel a szombat délutánt
Szomjazik az Alföld
Tilos tüzet gyújtani négy alföldi vármegyében