Álcázott hidegfront söpörheti el a szürkeséget

Hétfőn egy álcázott hidegfront érkezhet, mely véget vet a nyirkos időnek, kisöpörheti a párás, ködös levegőt a Kárpát-medencéből.

A borongós, tartósan párás, ködös időt egy hétfőn érkező hidegfront söpörheti ki az országból. A front érkeztéig még a hétvégén is sokfelé találkozhatunk majd szürke, tartósan párás, ködös tájakkal, de vasárnap estefelé a hidegfront előtt nyugaton, északnyugaton már megélénkülhet a délies szél, ami ezeken a területeken már megkezdheti a légrétegek átkeverését.

Fotó: Kocka55 /Hegyeshalom/

Hétfőn pedig megérkezhet a hidegfront, mely többfelé okoz majd csapadékos időt eső, záporok formájában. Néhol már élénk lehet a légmozgás. Ugyanakkor a front hatására a talaj közelében feloszlik a köd. Emiatt, hogy a front átkeveri a talajközeli légrétegeket, a ködös tájakon beragadt hideg levegő helyére a front által szállított hideg levegő érkezik,

de ez melegebb lesz, mint a ködös időben érezhető levegő hőmérséklete,

így a hidegfront valójában pár fokos enyhülést hoz, a vasárnapi -1, +6 fokos csúcsértékek után hétfőn 1-11 fokra van kilátás. A legnagyobb mértékben azokon a tájegységeken érezhető majd az enyhülés, ahol vasárnap még borongós, tartósan párás, ködös lesz az idő.

Az ilyen esetekben beszélünk álcázott hidegfrontról.

Animáció: Az ECMWF modell 850 hPa-os (kb. 1500 méter) magassági szintre vonatkozó hőmérséklet, illetve tengerszinti légnyomás valószínűségi előrejelzése hétfő 0 órától szerda 0 óráig (Forrás: WXCharts.eu)

Kedden a front mögött feltámad az északnyugati szél, ami tovább tisztíthatja majd a levegőt, de ezen a napon a északi, északkeleti tájakon még számíthatunk csapadékra, viszont a Dunántúlon már egyre nagyobb területen szakadozhat fel a felhőzet, és süthet ki akár hosszabb időre is a nap, de egy-egy futó zápor néhol ezeken a tájakon is kialakulhat.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

Borítókép: Kovács Béla

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2019.12.05 20:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Háborgó felhők a Balaton felett (videó)
Lassan mozgó cellák sötétítettek be a Balatonnál
Több, mint 10 fokos kontrasztot okozott a front észak és dél között