Aktív tűzhányók

Újabb vulkán lépett működésbe Jáva szigetén, valamint a dél-amerikai Ecuadorban is.

Bromo lépett működésbe. A vulkán a 16 km széles Tengger-Kaldera belsejében helyezkedik el, körülötte több vulkáni kúp is található. (Jobbra a NASA műholdképe látható.)

November elején megnőtt a szeizmikus aktivitás. hétfőn és kedden folyamatos tremorokat észleltek a vulkánnál. Pár héttel korábban, november 9-én egy kisebb hamufelhő is megjelent a kráter felett. 23-án a tűzhányónál 4-esre, vagyis a legmagasabbra emelték a készültségi fokozatot, és mindenkit, aki a vulkán 3 km-es környezetében tartózkodik, arra figyelmeztettek, hogy vonuljanak biztonságos helyre.

A salakkúpra egyébként csendesebb, lávatűzijátékszerű kitörések jellemzők, melyek csupán kisebb mennyiségű bazaltos tefrát (esetleges lávafolyással együtt) eredményeznek, de nem zúdulnak le róla a Merapin látottakhoz hasonló pusztító erejű piroklaszt árak - olvashatjuk a Tűzhányó Blogon

Ecuadorban szintén jelet adott magáról egy vulkán: a Tungurahua kedden erőteljes kitörést produkált. A kitörési felhő 7 km-es magasságig emelkedett fel, melyben villámlást is megfigyeltek. Izzó lávacafatok, kisebb robbanások. hamuhullás követték a kitörést. 

Forrás: Tűzhányó Blog, NASA, IGEPN

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.11.24 15:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését
Sarki fény alatt bugyog a láva Izlandon
Kitört egy vulkán Japánban, még a villámok is csapkodtak a hamufelhőben