A világűrből is vöröslik

A hétfői gátszakadás után bekövetkezett vörösiszap-árhullám hatalmas területet árasztott el.

Friss (kedd 20:30): A NASA Earth Observing-1 (EO-1) műholdja október 9-én az iszaptározóról és annak tágabb környezetéről készített felvételt, melyen az látható, hogy miként terült szét a hatalmas mennyiségű piros-narancssárga színű vörösiszap nyugati irányba Kolontáron és Devecseren keresztül Somlóvásárhelyt is érintve. (Nagyobb felbontású képért kattintson a fotóra.)

Friss (vasárnap 14:10): Csütörtökön Google saját műholdjával lefényképezte a környéket, melyet ezt letöltve Google Earthben megtekinthetővé tett (összehasonlítás előtte és utána).

Több, mint 1000 hektár terület szennyeződött el a Kolontár határában található timföldgyár tározójának átszakadása után. Ennek következtében becslések szerint 1.000.000 m3 vörösiszap zúdult a közeli településekre és immáron hétre emelkedett a halálos áldozatok száma, valamint több száz ember szenvedett kisebb-nagyobb sérüléseket az erősen maró ipari melléktermékkel való érintkezés következtében. A vörösiszap vizes oldata lúgos kémhatású, mely tömény oldata oldja a zsírokat, illetve a sejthártyát, ami "égési sérülést" okoz.

Az élő szervezetre gyakorolt hatása az oldat töménységétől függ. Híg oldatokban (pl. szappanos víz) gyakorlatilag ártalmatlan. Töményebb koncentrációkban ugyanakkor már egészségre ártalmas, irritáló hatású, elsősorban a szem nyálkahártyájára, de az egyéb bőrfelületekre is. A kis koncentrációban nehéz fémeket is tartalmazó vörösiszap ha kiszárad a belégzése is irritáló hatású.

A szennyeződés néhány nap alatt a Tornán, a Marcalon és a Rábán keresztül a Dunába jutott, jelenleg Esztergomnál mutatták ki a lúgos kémhatást. A Torna patak és a Marcal folyó ökológiai élővilága teljesen kihalt; a magnézium és kalcium-nitrát a Rába és a Marcal torkolatáig csökkentette a ph értéket, ezzel a Mosoni Dunát megvédték, nem látni szennyeződést.

A hatalmas területet elárasztó lúgos, vörös színű árhullám a világűrből is látszik, a fent mellékelt fotóT(Terra/Aqua MODIS True Color műholdkép) ma dél körül készült , "szerencsére" ebben az időpontban a katasztrófa sújtotta terület felett kevés volt a felhő.

Amennyiben a katasztrófa sújtotta térségben élőkön szeretne segíteni azt a legegyszerűbben 1752-es, Nemzeti Segélyvonal (Magyar Telekom és az Invitel vonalas készülékeiről és a T-Mobile hálózatából hívható) vagy a 1749-es (más társaságok hálózatából) szám felhívásával teheti meg. A segélyvonal felhívásával hívásonként 250 forintot utalnak a telefonálók az öt legnagyobb magyar karitatív szervezetnek.

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2010.10.08 20:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Fekete füstfelhő gomolygott Csepel fölött
Líbiában is pusztított Daniel, a medikán
Kigyulladt egy hulladéklerakó Ceglédnél