A trópusokon kívül alakulhat ki az idei első hurrikán az Atlanti-óceánon

Szokatlanul északon alakulhat ki a szezon első atlanti hurrikánja, Danielle az átlagosnál melegebb tengerfelszínnek köszönhetően.

Nehezen indul be az idei hurrikánszezon az Atlanti-óceánon. Augusztusban egyetlen névvel ellátott vihar sem alakult ki, ami meglehetősen ritkának számít. Ilyen csendes szezonkezdetre 34 éve nem volt példa. A hurrikánok elmaradásában nagy szerepet játszott az Atlanti-óceán fölé érkező nagy mennyiségű szaharai por, ami hűtő hatást gyakorolt a tengerfelszínre a trópusi régióban, ezzel jócskán megnehezítve a hurrikánok kialakulását.

Most azonban kialakulóban van a szezon első atlanti hurrikánja, Danielle, aki egyelőre még csak trópusi vihar, de hamarosan 1-es kategóriájú hurrikánná fejlődhet, belsejében 110-150 km/h-s széllökésekkel.

Danielle a műholdképen (Forrás: GOES-18 / NOAA)

Danielle azonban nem a klasszikus atlanti hurrikánfolyosón halad, hanem attól több mint 2000 kilométerrel északabbra, Észak-Amerika és Európa között félúton helyezkedik el az óceán közepén. Ez meglehetősen szokatlan, hisz itt már egy trópusi övezeten kívül fekvő térségről beszélünk, ahol általában nem áll rendelkezésre a hurrikánok kialalkulásához elégséges 26-27 °C-os tengerfelszín.

Idén azonban más a helyzet,

az Észak-Amerika partjaihoz közeli óceáni területek az átlagosnál jóval (kb. 2-6 fokkal) melegebbek. A tengerfelszín-hőmérséklete 26-29 fok között alakul, de néhol a 30 fokot is elérheti.

Ez pedig már bőven elég egy hurrikán számára. A tengerfelszín hőmérsékletében jelentkező anomália kialakulásában La Nina-nak is nagy szerepe lehet.

A tengerfelszín-hőmérséklet és anomália térképen (1971-2000 közötti átlaghoz viszonyítva) jól látható, hogy nem csupán a Golf-áramlat nyomvonala mentén melegebb a tengerfelszín, illetve látható, hogy akadnak trópusi területek, ahol hűvösebb a tengerfelszín, mint a mérsékelt övben. (Forrás: Climatereanalyzer.org)

Danielle várhatóan észak, északkelet felé fog elmozdulni. Szárazföldi területeket nem veszélyeztet, de a hajózási útvonalakra hatással lehet. 

Daniell várható útvonala (Forrás: NOAA NHC)

 

Borítókép: műholdkép Danielle-ről (GOES-18 / NOAA)

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.09.02 14:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Alapos útmosás, jégeső kíséri a zivatarokat
Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban