A Tél utolsó rúgása

Az ország nyugati felén szakad az eső, keleten hullik a hó. Holnaptól kora tavasz!

Sopron 9 fok (23:36): Jó pár órával a napnyugta után is meredeken emelkedik a hőmérséklet a nyugat felől hazánkba áramlő meleg levegő hatására, Sopronban 9 fokot mutatnak a hőmérők. Budapesten 4 fokot ugrott a hőmérséklet az elmúlt másfél órában. Jön a kora tavasz!

Fűt a hősziget (19:58): Budapest belvárosában is esőre váltott a csapadék, a külső kerületekben viszont még hó esik. Eközben a Tiszántúlon is elkezdődött a havazás, a halmazállapotváltás határa a Duna vonalára esik.

Holnap már enyhülni fog az idő (17:25): Szerdán már szárazabb és enyhébb légtömegek áramlanak majd fölénk, így erőteljes olvadásra készülhetünk. Nem csak a naptár szerint érkezik a tavasz, szerdától az ország nagy részén újra 10 fok fölé kúsznak a maximumok. Addig is élvezzük ki a téli hangulatot! Borbaf1978 fotói, köszönjük!

 

Hol havazik még? (16:41): 5 percenként frissülő hótérképünkön nyomon követhető a havazás és az eső határa (fehérrel a havazás, sárgával a havas eső, zölddel az eső van jelölve). Pillanatnyilag nyugatról a Tatabánya-Veszprém-Paks ív, keletről a Tisza vonala határolja a hóesést. Veszprém és Várpalota környékén 5, Zircen 8 centiméteres friss hóréteget mértek észlelőink.

Alább: Balatonfüred (HFF441 fényképe) és Érd (szellő fényképe), köszönjük!

Hóból esőbe (15:42): Győrött is esőbe váltott a havazás, a Balaton és a Tisza környékén havas eső hullik. A csapadéksáv lassan kelet felé mozog.

Melegszik (13:33): Délután fél kettőig Kőszegen, Sárváron és Zalaegerszegen is esőbe váltott a havazás a melegedés hatására. Keleten nemsokára eléri a Tisza vonalát a havazás.

Alább: Huszárné Molnár Csilla és Ángyán Krisztián fényképei profilunkról, köszönjük!

A hajnali órákban csapadékmező érte el nyugat felől hazánkat, melynek hatására a Salgótarján-Kiskunhalas vonaltól nyugatra havazik. A fagypont közeli hőmérsékletben sok helyen nagypelyhes, vizes hó hullik, az elmúlt napokban tapasztalható kora tavaszias időben felengedett talajon is latyakos réteg halmozódik fel. A legtöbb hó a Bakonyban esett, 3 és 5 cm körüli hóvastagságot mértek észlelőink.

Délelőtt a Tiszántúlon ezzel párhuzamosan még hétágra süt a Nap, délutánra-estére azonban fokozatosan keletre helyeződik át a csapadék. A havazás mögött ismét enyhe légáramlatok érkeznek, egyre több helyen fordul át havas esőbe, esőbe a hó. Délelőtt 10 órakor Sopron környékén már eső esett.

Alább: Helyzetkép Kiskunlacházáról (honi fényképe) és Veszprémből (eNeF fényképe)

Várjuk fényképeiket!

Holnap reggel keleten még előfordulhat csapadék, napközben északnyugat felől egyre nagyobb területen süt ki a Nap. Az északnyugati szél a Dunántúlon erős, olykor viharos lesz, 10 fok felé emelkedik a hőmérséklet, jelentősen enyhül az idő, további havazásra a közeljövőben nem kell számítani. További részletek előrejelzésünkben.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.02.28 10:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?