A szokatlan klíma felel a sáskajárásért

A Kelet-Afrikában pusztító sáskarajzás a korábban bekövetkezett heves esőzéseknek és áradásoknak tudható be.

Pusztító sáskajárás sújtja Kelet-Afrika országait. A rajzás legfőbb oka pedig nem más, mint a tavalyi év szokatlan csapadékos időjárása. Az egyébként magányos életvitelt folytató egyedek ugyanis akkor verődnek csapatokba, ha kellően megnő a populációsűrűség. Ez pedig akkor történik, ha elég eső esett ahhoz, hogy sok pete keljen ki. Egy kutatás szerint ilyenkor a sáskák aktuális élőhelyén nincs elegendő táplálék a populáció számára, így sáskarajok állnak össze, és takarítják be az útjukba kerülő növényzetet. A tanulmány szerint azért indul a hadjárat, mert attól félnek, hogy ellenkező esetben valamelyik fajtársuk lakomájává válnak

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet figyelmeztetése szerint az élelmiszer-kiesés milliókat fenyeget éhínséggel a kelet-afrikai országban.

A védekezés fő eszközei a rovarirtószerek kicsi koncentrált adagjai, amiket járművekről szórnak szét, azonban a térségben jellemző konfliktusok és káosz miatt a sáskákat repülőkkel nem lehet irtani.

Néhány számadat:

A jelenlegi csapás a becslések szerint napi 200 tonna növényzet-veszteséget jelenthet, a kieső takarmány pedig az állatállomány pusztulását is eredményezheti.

Egy rajt átlagosan 50-100 milliárd rovar alkot. 

A rajok 150 kilométert is megtehetnek egyetlen nap alatt.

Csak Kenyában például 60 kilométer hosszú és 40 kilométer széles területet lefedő, azaz 2400 négyzetkilométeres sáskaraj halad végig. 

Egyetlen négyzetkilométernyi raj egy nap alatt annyi növényt fal fel, amennyi 35 ezer embernek elég lenne - írja a Híradó.hu.

Borítókép és fotó: MTI

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.01.24 12:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ilyen meleg telünk még nem volt a mérések kezdete óta
Bearanyozta a csütörtök reggelünket Afrika
Több helyen hullhat sáros eső pénteken