A NASA lehűtené a vulkánokat, megakadályozva kitörésüket

A legnagyobb vulkánok kitörése az egész Földre hatással lenne. A NASA nem várná meg a következményeket, megelőzné a kitörést.

Napjaink vulkánkitörései, bár elképesztő pusztítást mérnek környezetükre, eltörpülnek a szupervulkánok energiája mellett. Földünkön létezik ugyanis nagyjából 30 szupervulkán, mely több ezerszer nagyobb kitörésre képes akár a Kanári-szigetek, akár Hawaii, Izland, vagy Olaszország vulkánkitöréseinél. Esetleges kitörésük több mint 1000 köbkilométer anyagot lövellne a levegőbe, élelmiszer- és ivóvíz hiányhoz vezetne. A mérgező vulkáni hamu fél kontinenseket beterítene, 10-12 fokkal csökkenne a következő 5-10 év átlaghőmérséklete, az okozott anyagi károk és az energiaellátás kimaradása pedig megbénítaná a társadalmat.

Ilyen vulkán többek közt a Yellowstone Nemzeti Parkban található Caldera is. Legutóbbi kitörése kb. 664 ezer évvel ezelőttre tehető, azonban már több év telt el, mint az utolsó két kitörés között. A NASA 2017 óta fejleszti az ötletét, miszerint a Caldera következő kitörését valamilyen módon meg kell akadályozni - számol be a Rakéta.hu.

A katasztrófa elkerüléséhez a tűzhányót világelső módszerrel hűtenék le. A vulkán mellett fúrt 10 km mély lyukba vizet pumpálva közvetlen a magmakamra alsó részén kezdenék a hűtést, és évszázadok alatt évente nagyjából méterenként hűtenék a magmát. Az elképzelés még nem forrta ki magát teljesen, a tudósok azt vizsgálják, nem indítaná-e be a fúrás a vulkán kitörését, viszont az biztos, hogy a vulkánból ezzel párhuzamosan kinyerhető geotermikus energia nagy segítség lenne az emberiség számára.

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.10.19 14:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
A Hold árnyékot vet a Földre hétfőn Mexikótól egészen Kanadáig