A NASA két hurrikán-kutató műholdja veszett oda egy sikertelen rakétaindítás során

Az Astra Space rakétája kudarcot vallott, két NASA műhold elvesztése szárad a lelkükön.

Vasárnap, magyar idő szerint 19 óra 43 perckor indult az Astra Space rakétája, a Rocket 3.3 a floridai indítóállomásról, mely a küldetés részeként 2 időjárás figyelő műholdat állított volna pályára, a NASA megbízásából.

Az indítás első fokozata sikeresnek bizonyult, ám a második fokozatban (7 perccel és 22 másodperccel a start után, és 540 km magasságban) egy műszaki hiba miatt leállt az egyik hajtómű. A rakéta leállt, és irányíthatatlan forgásba kezdett. A rakéta és a rakomány az űrből a légkörbe visszatérve elég, vagy már el is égett. A Spacejunkie információi szerint az esetleges fennmaradt törmeléknek az Atlanti-óceán lesz az örökös nyughelye.

A hiba 2:20:28-tól látható a következő felvételen:

A NASA elveszett műholdjai a TROPICS küldetés keretein belül álltak volna Föld körüli pályára 550 km-es magasságban. A cél a trópusi ciklonok vizsgálata lett volna, alacsony szélességeken hőmérsékletet, páratartalmat, csapadék-értékeket detektáltak volna.

Az Astra Space Rocket 3.3 rakétájának ez az 5. sikertelen küldetése. Mindössze 2 alkalommal végezte el a kitűzött feladatot.

Borítókép: A Rocket 3.1 indítása (Fotó: Astra Space)

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.06.13 11:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Űrmedúza úszott át a sarki fényben
Dínófelhő támadta meg Európát
Benézett északkeletre a ciklon szeme