A Merkúr medencéi

A sarkokon kívül már teljes a kép a Naprendszer legkisebb bolygójának felszínéről: vulkáni tevékenységre utaló jeleket találtak.

Merkúrt eddig mindössze két űrkutató eszköz látogatta meg, az első az ún. Mariner-10 volt 1974-75-ben, mely csupán a bolygó felszínének 45%-át tudta feltérképezni. 

A második a Messenger,  mely további 30%-ot mutatott meg a 2008 január 14-én kezdődött repülése során.

"Az amerikai űrszonda a bolygó feletti harmadik, egyben utolsó átrepülésének eredményeként a sarkokon kívül teljes a kép a Merkúr eddig titokzatos felszínéről"- jelentette legutóbb a NASA egyik tudósa.

A fényképezőgépek lencséi és a Messenger fedélzeti műszerei a korábbi megfigyelésekhez képest utoljára a Merkúr felszínének további 6%-ról készítettek színes, nagy felbontású felvételeket. Ezek segítségével újabb geológiai jellegzetességeket sikerült észlelni, például egy medencét körülölelő világos részt, amely vélhetően vulkanikus eredetű.

A Messenger egy új, mintegy 260 km átmérőjű medencét is lefényképezett, amely kettős gyűrűre emlékeztető szerkezetével a nemrégiben felfedezett Raditladi-medencére emlékeztet. Akárcsak a Raditladiban, ebben az új medencében is koncentrikus törésvonalak láthatóak. Ez a Merkúron ritka jelenség a bolygó kérgének a magma hatására történt deformálódásáról tanúskodik.

Brett Denevi, az Arizonai Egyetem munkatársa szerint a medence a vulkáni tevékenység legújabb jele a Merkúron. A kutató a geológiai képződmény korát egymilliárd évesre becsülte.

Az űreszköz 2011-ben bolygó körüli pályára áll, ekkor feltérképezi majd a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygóját.

Forrás: NASA, NG, MTI

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.11.09 18:43


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Öt ismert aszteroida is elszáguld mellettünk, ebből kettő potenciálisan veszélyes
Csóvát húz maga után a Nishimura üstökös
Ma este: Hold-Merkúr-Vénusz-Mars négyes együttállás