A koronavírus megfékezte Kínában a légszennyezést

A vírus által eredményezett gazdasági lelassulás következtében 30 százalékkal kevesebb nitrogén-dioxidot termelnek az ilyenkor szokásosnál.

A NASA napokban közzétett mérései szerint közel 30 %-kal csökkent a nitrogén-dioxid kibocsátás az ország egyes részein az időszakra vonatkozó átlaghoz képest. A szennyezés csökkenése először Hupej tartományban, a COVID-19 kitörésének vuhani epicentruma közelében volt mérhető, majd végül az egész országban érzékelhetővé vált.

A szakemberek úgy vélik, hogy a szennyezés drasztikus csökkenése részben a vírus elterjedését követő gazdasági lassulásnak köszönhető. Bár az üzemekben többé-kevésbé folytatódik a gyártás, az autógyárak és néhány más vállalat várhatóan március közepéig nem tér vissza a teljes körű termeléshez. A gazdasági indexek alapján a vírus nagyobb hatással bír, mint a pénzügyi válság, amely az elmúlt évtizedben rázta meg a világot.

A légszennyezettség csökkenését a következő ábrák mutatják:

Légköri nitrogén-dioxid mennyiség január és február hónapokban (NASA)

A holdújévhez kapcsolódó ünnepélyek minden évben csökkenést hoznak a légszennyezésben a február eleji időszakban, azonban a kínai újév napját követően (február 12.) újra növekedni szokott a szennyezőanyagok kibocsátása. Idén ez a növekmény elmaradt, a légszennyezés február közepétől tovább csökkent:

Légszennyezettség mennyisége az év első heteiben, 2019 és 2020 (NASA)

Kína január eleje óta közel 80 000 vírusos esetet regisztrált. Az európai helyzetet koronavírus-térképünkön szemléltetjük.

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.03.01 11:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

F1 2024: Az időjárás is beleszólhat a Kínai Nagydíj hétvégéjébe
Országszerte kitisztult a levegő
Tovább romlott a levegő minősége