A járvány előtti szintre tért vissza a kínai légszennyezettség

A korlátozó intézkedések feloldásával újra jelentősen emelkedni kezdett a nitrogén-dioxid koncentráció Kína légterében.

Nem volt tartós a koronavírus-járvány miatt leállás pozitív hatása Kína légszenyezettségére. A nitrogén-dioxid atmoszférikus koncentrációja januárban és februárban jelentősen csökkent az ország felett, de a leállás feloldásával újra nőni kezdett.

Miután április 8-án elkezdték újranyitni az ország életét Wuhanban, Pekingben, Sanghajban, Hongkongban és máshol is, a műholdfelvételek tanúsága szerint azonnal emelkedni kezdett a nitrogén-dioxid koncentráció. Az adatokat először a 30 ország környezetvédelmi szervezeteinek hálózataként működő Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) tette közzé. 

A Sentinel-5P műholdon lévő troposzférikus monitorozó berendezés (Tropomi) nemcsak a nitrogén-dioxid, hanem számos szennyező gáz (ózon, kén-dioxid, formaldehid) koncentrációját is képes mérni a légkörben. A most közzétett adatok a járvány teljes (ismert) időtartamát lefedik, tavaly decembertől április végéig. Belőlük kiolvasható, hogy a január 23-án elrendelt leállás után hirtelen javulni kezdett Kína számos városának levegőminősége, ami aztán április 8. után megfordult, és újra növekedni kezdett a légszennyezettség.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.05.08 15:21


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

F1 2024: Az időjárás is beleszólhat a Kínai Nagydíj hétvégéjébe
Ismét egyre szennyezettebb a levegő
Kitisztította a szél a levegőt